ABD ve Fransa, Suriye ile mutabakat imzaladı
ABD ve Fransa geçiş sürecinde Suriye'ye destek olmak için Şam yönetimiyle mutabakat sağladı. Açıklamada, Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) en kısa zamanda masaya oturması çağrısı yer aldı.
Suriye, ABD ve Fransa yayımladıkları ortak açıklamada, Suriye'nin geçiş sürecini başarılı bir şekilde tamamlaması, ülkenin birlikteliğinin ve toprak bütünlüğünün sağlanması için hızlı bir şekilde girişimlere başlamak üzere mutabakat sağlandığını belirtti.
Açıklamada komşu ülkelerin Suriye'ye, Suriye'nin de komşularına bir tehdit oluşturmaması gerektiği konusunda üç ülkenin hemfikir olduğu belirtildi.
Suriye haber ajansı SANA'nın haberine göre, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Esad El Şeybani, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ve ABD’nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Fransa’nın başkenti Paris’te yapıcı bir görüşme gerçekleştirdi.
Açıklamada, özellikle Kuzeydoğu Suriye ve Süveyda Vilayeti’nde ulusal uzlaşıyı sağlamak ve toplumsal uyumu güçlendirmek amacıyla Suriye hükümetinin siyasi geçiş sürecini desteklemenin amaçlandığı kaydedildi.
Ayrıca Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında en kısa zamanda Paris’te bir dizi istişare gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.
SDG İLE GÖRÜŞMELER PARİS'TE YAPILACAK
Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG ile Şam yönetimi arasında ülkenin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören görüşmelerin Paris'te "en kısa sürede" yapılacağını belirtti.
Açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısındaki Lazkiye ve Tartus illerini kapsayan sahil bölgesinde 6 Mart'ta yaşanan olaylardaki faillerin hesap vermesini sağlama çabalarının desteklendiğinin altı çizilirken, söz konusu olayı araştıran soruşturma komitesinin konuyla ilgili yayımlanan sonuç raporu da dahil şeffaf raporların sonuçlarının memnuniyetle karşılandığı aktarıldı.