Adını Erdoğan koymuştu: DEM'de 'Terörsüz Türkiye' rahatsızlığı
Yeni çözüm sürecinde komisyon aşamasına girilirken 'süreç ittifakı'nda isim karmaşası yaşanıyor. DEM Parti, adını Erdoğan'ın verdiği 'Terörsüz Türkiye' ifadesine 'şiddetle karşı olduğunu' açıkladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen yıl önce DEM Partililerle tokalaşıp ardından 22 Ekim'deki grup toplantısında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın umut hakkından yararlanıp Meclis'e gelmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.
Yeni çözüm sürecinin başlangıç noktası kabul edilen sürpriz çıkışın üzerinden geçen dönemde çok sayıda eşik aşıldı.
DEM Parti-İmralı arasındaki temasların ardından terör örgütü, mayıs ayında kendini feshetme kararı aldı.
PKK'lı 30 terörist 11 Temmuz'da Süleymaniye'de sembolik olarak silah yaktı.
Ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve MİT Başkan İbrahim Kalın siyasi partileri ziyaret etti.
Bahçeli'nin sürpriz sözleriyle fitili ateşlenen, Erdoğan tarafından 15 Ocak'taki grup toplantısında 'Terörsüz Türkiye' adı verilen yeni çözüm sürecinde gözler Meclis'te kurulması beklenen komisyonda.
Yaz boyu çalışacak komisyon 51 kişiden oluşacak. Altı koltuk, Meclis'te grubu olmayan partilere ayrılmış durumda. İsimler 31 Temmuz 17.00'ye kadar Meclis Başkanlığı'na bildirilecek.
Grubu bulunan partilere göre dağılım şöyle:
AKP 21, CHP 10, DEM Parti 4, MHP 4, İYİ Parti 3, Yeni Yol Partisi 3.
TBMM'de temsil edilen ancak grubu bulunmayan HÜDA PAR, Yeniden Refah, TİP, EMEP, DSP ve DP'ye ise 1'er üye kontenjanı ayrıldı.
İYİ Parti daha önce komisyon çalışmalarına katılmayacağını duyurmuştu.
CHP'NİN DE İSİM ŞARTI VAR
CHP'nin komisyona dair bazı şartları bulunuyor. Öncelik şehit aileleri ve gazilerin de söz sahibi olması.
Ayrıca nitelikli çoğunlukla karar alınması ve komisyonun adında 'demokrasi' ifadesinin yer alması.
Komisyonun nasıl adlandırılacağı henüz netleşmiş değil.
MHP BAŞKA KURTULMUŞ BAŞKA İSİMLENDİRDİ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Bahçeli'nin kendisi ile birlikte Sakarya Milletvekili Muhammet Levent Bülbül, Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk ve Tokat Milletvekili Yücel Bulut'u görevlendirdiğini belirttiği açıklamasında 'Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu' ifadesine yer verdi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş da dün katıldığı bir etkinlikte "Terörsüz Türkiye Komisyonu kurduk ve inşallah en kısa zamanda, ağustos ayının başında bu çalışmaları başlatacağız. Kısa sürecek. Çok uzun tartışmalarla Türkiye'nin gündemini işgal edeceğimiz bir mesele değildir" demişti.
DEM'DEN SÜRECİN ADINA İTİRAZ
Komisyonun yanı sıra sürecin bütününe dair isimlendirme konusunda da Erdoğan'ın 'birlikte yürüyeceklerini' duyurduğu DEM Parti'den itiraz geldi.
Meclis'te basın toplantısı düzenleyen DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bir muhabirin 'Terörsüz Türkiye' komisyonunda partisinden kimlerin yer aldığı yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:
- Biz bu sürecin bu isimlendirmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu ülkede Kürt sorununun demokratik çözümünü sağlayacaksak, terör ve güvenlikçi politikalar üzerinden ifadelendirmek yerine gerçekten barışı, demokratik toplumu esas alan bir nitelendirmenin daha doğru olacağını söylemek isterim.
Öte yandan Koçyiğit komisyonda DEM Parti'yi kendisi, Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Antalya Milletvekili Saruhan Oluç ve İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek'in temsil edeceğini doğruladı.