AKP’den Öcalan yorumu: Sonuca bakarız
AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çağrısının ardından "Çağrının özü silahların bırakılması ve terör örgütünün kendisini feshetmesidir. Biz sonuca bakarız" açıklamasında bulundu.
Terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın açıklamasının ardından AKP’den ilk yorum geldi.
AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala yaptığı değerlendirmede "Çağrının özü silahların bırakılması ve terör örgütünün kendisini feshetmesidir. Biz sonuca bakarız" dedi.
"ÖRGÜT BU ŞANSI DEĞERLENDİRMELİ"
Katıldığı bir televizyon programında konuşan Ala'nın ifadelerinin devamı şu şekilde:
- "Sayın Cumhurbaşkanımızın başından beri, ilk hükümeti kurduğu andan itibaren Türkiye’de terörle mücadelede nasıl bir politika izlediği bütün dünya tarafından biliniyor. O zamandan beri kararlı bir biçimde terörü Türkiye’nin gündeminden çıkarma konusunda yapılması gerekenleri yaptı. AK Parti bütün bu süreçlerde gerçekten ciddi inisiyatifler aldı. En son çağrıya ilişkin de söyleyeceğimiz şey sonuca bakmalıyız, sonuca odaklanmalıyız. Bu çağrı yerine getirilecek mi muhatapları tarafından? Muhatabı kim? Muhatabı terör örgütü. Örgüt bu şansı değerlendirmeli ve bu çağrıya uymalıdır.
- Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi, başından beri gösterdiği sağlam, dirayetli irade ve sayın Devlet Bahçeli’nin açıklamaları ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yine açıklamaları Türkiye’de, terörsüz bir Türkiye hedefini milletimizin önüne koydu. Nihai hedefimiz nedir? Terörün olmadığı bir Türkiye’dir.
- Gelinen bu aşamada bu çağrı da muhataplarına iletildi. Bu aşamada çağrının yapılmış olması da sürecin işlemesi bakımından, yani bugüne kadar yapılanların sonuca ulaşması bakımından bir aşamadır. Ne kadar anlamlı olacak, ne kadar belirleyici olacak. Bu sonuca göre değerlendirilecektir.
"TERÖR ÖRGÜTÜ KENDİNİ FESHEDERSE TÜRKİYE PRANGALARINDAN KURTULMUŞ OLACAK"
- Terör örgütü bu çağrıyı değerlendirir, silah bırakır ve toplanır kendilerinin feshine karar verirseler, yani terör örgütü kendisini feshederse Türkiye prangalarından kurtulmuş olacak. Bugüne kadar terörle mücadelede çok ciddi mesafeler katetti Türkiye ve bugüne geldi. Terörle herhangi bir yere, hedefe varılamayacağı herkes tarafından anlaşılmıştır. Bu da ortaya çıkıyor."
HAYATİ YAZICI: HEBA EDİLMEMELİ
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
"Ülkemizi 'Terörsüz Türkiye' hedefine ulaştıracak, terörü bitirecek her adım, her çağrı kıymetlidir. Tüm unsurlarıyla birlikte terör örgütüne silah bırakma ve fesih çağrısının önemli bir adım olduğunu değerlendiriyoruz. Bu toprakların mayasında birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma vardır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin açtığı tarihi fırsat penceresi temennimiz odur ki heba edilmemelidir."
İMRALI'DAN PKK'YA "KENDİNİ FESHET" ÇAĞRISI
İmralı görüşmesi sonrası İstanbul'a geçen DEM Parti heyeti, Öcalan’ın açıklamasını kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada PKK’ya silah bırakma ve kendisini feshetme çağrısı yapıldı.
Öcalan’ın ifadelerinin ilgili kısmı şu şekilde:
“Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum. Varlığı zorla sona erdirilmemiş her çağdaş cemiyet ve partinin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir.”