Altında güvenli liman yükselişi sürüyor

Altın fiyatları, Trump’ın tarifeleri 90 gün ertelemesine rağmen bugün de yükselmeye devam etti. Çin’e yönelik vergilerin sürmesi, enflasyon endişeleri ve güvenli liman talebi değerli metaldeki yükselişi tetikledi.

Altın fiyatlarında yükseliş bugün de sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin hariç diğer ticaret ortakları için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurduğunu duyurmasına rağmen değerli metalin yükselmesi dikkat çekti.

Dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin'e yönelik gümrük vergilerinde herhangi bir indirim olmaması altın talebinin artacağına beklentilerinin korunmasına neden oldu.

Ayrıca tarife planlarının geleceğine ilişkin belirsizlik de yatırımcıların güvenli liman arayışını tetikleyen bir diğer unsur oldu.

Marex analisti Edward Meir, “Eğer yavaş bir büyüme dönemine girersek faizlerin eninde sonunda düşeceğini ve altını yükselteceğini düşünüyoruz. Çünkü enflasyon endişeleri tarifelerin etkileri nedeniyle yılın büyük bir bölümünde bizimle olmaya devam edecek. Sonunda da muhtemelen ay sonuna kadar 3 bin 200 doları görüyoruz" dedi.

REKORA TEKRAR YAKLAŞTI

Dün ticaret savaşı gerilimlerinin ortasında sert yükselen ve Ekim 2023'ten bu yana en iyi gününü kaydeden ons altın bugün de aynı şekilde yüzde 1,2 artışla rekor seviyeye yaklaştı.

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 1,3 üzerinde 3 bin 123 dolar seviyesinde işlem gördü.

Gram altın, yeni güne ise yükselişle başlamasının ardından saat 9.00 itibarıyla yüzde 1 artışla 3 bin 800 lira seviyesinde işlem gördü. Aynı dakikalarda çeyrek altın 6 bin 220 liradan, Cumhuriyet altını 24 bin 800 liradan satıldı.

Yatırımcılar bugünkü ABD Tüketici Fiyat Endeksi'ni ve yarın açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi verilerini bekleyecek.

YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 18 YÜKSELDİ

Küresel belirsizliklere ve enflasyona karşı bir koruma aracı olan altın, büyük ölçüde Trump'ın gümrük tarifesi planları, Federal Rezerv'in faiz indirimi beklentileri, Orta Doğu ve Ukrayna'daki jeopolitik gerilimler, güçlü merkez bankası alımları ve altın destekli borsa yatırım fonlarına artan yatırımların etkisiyle 2025 yılında yüzde 18'den fazla yükseldi.

Ancak uzmanlara göre enflasyonist baskılar Fed'i faiz oranlarını daha yüksek tutmaya zorlarsa, getirisi olmayan külçe altın cazibesini kaybedebilir.

Altın
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber