Araştırma: Bu içeceklerden mikroplastik çıkıyor
Birmingham Üniversitesi'ndeki bilim insanları çay, kahve, meyve suyu ve enerji içeceklerindeki mikroplastik seviyelerini ölçtü. Analiz sonucunda ortaya endişe verici bir tablo çıktı.
Soluduğumuz hava, girdiğimiz deniz, kısacası dört bir yanımız mikroplastiklerle çevrelenmiş durumda. Yeni araştırmalar beyinde, testiste ve anne sütünde bile mikroplastik olduğunu gösteriyor.
Bu tehlikeli kimyasallar tükettiğimiz içecekler aracılığıyla da vücudumuza giriyor. Önceki araştırmalar mikroplastiklerin hem musluk suyunda hem de şişe sularda olduğunu gözler önüne sermişti.
Yeni bir araştırma ise sıcak içeceklerin sanıldığından çok daha büyük bir mikroplastik kaynağı olduğunu ortaya çıkardı.
SICAK ÇAY VE KAHVEYE DİKKAT
Birmingham Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, sıcak ve soğuk olmak üzere 155 içeceği mikroplastikler açısından inceledi. Araştırmanın sonucunda en yüksek mikroplastik oranının sıcak çay ve sıcak kahvede olduğu görüldü.
Soğuk çay ve soğuk kahve de mikroplastikler açısından test edildi ancak onlarda mikroplastik oranının sıcak olanlara kıyasla çok daha az olduğu tespit edildi. Araştırmacılar yüksek sıcaklığın ve içecekleri yapmak için harcanan zamanın mikroplastik miktarının artmasına neden olduğunu düşünüyor.
İŞTE MİKROPLASTİK SAYILARI
Araştırmacılar çalışma için İngiltere'de popüler olan markalardan 31 farklı içeceği test etti. 2024'te süpermarketlerden ve kahve dükkanlarından alınan içecekler arasında sıcak ve soğuk kahveler, sıcak ve soğuk çaylar, meyve suları, enerji içecekleri ve gazlı içecekler bulunuyor.
Toplanan örnekler filtrelendi ve sonrasında mikroskopla mikroplastik sayıları ölçüldü. Soğuk içecekler hemen filtrelenirken, sıcak içecekler 30 dakika soğutulduktan sonra analiz edildi.
Tek kullanımlık bardaktaki sıcak çayda 22 mikroplastik sayılırken, cam bardaktaki sıcak çayda 14 mikroplastik olduğu görüldü. Pahalı poşet çaylarda ise bardak başına 24-30 MP mikroplastik sayıldı.
Sıcak kahvede de tek kullanımlık bardağın başlıca mikroplastik kaynağı olduğu belirlendi.
Meyve suyunda 19 ila 41 arasında, enerji içeceklerinde 14 ila 36 ve gazlı içeceklerde 13 ila 21 mikroplastik olduğu sayıldı.
'ENDİŞE VERİCİ'
Birmingham Üniversitesi'nden Prof. Muhammed Abdullah, mikroplastik araştırmalarında genelde suya odaklanıldığını ancak insanların gün içinde çay, kahve ve meyve suyu da tükettiğini vurguladı.
İncelenen tüm içeceklerde mikroplastikler bulunmasına dikkat çeken Abdullah "Bu oldukça endişe verici; sadece suyu değil, tüm içecekleri kapsayan araştırmalar yapılmalı" diye ekledi.