Araştırma: Günde bir portakal ölümcül hastalıklardan koruyor

Bilim insanları portakal ve diğer turunçgillerdeki iyileştirici bileşenlere dikkat çekti.

Avustralya’da yapılan yeni bir bilimsel çalışma, günde bir portakal tüketmenin ağız, boğaz ve mide kanseri riskini belirgin ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu.

Çalışma, narenciye meyvelerinin içerdiği güçlü besin öğelerini bir kez daha gündeme getirdi.

Araştırma kapsamında dünya genelinden 48 vaka incelendi. Bulgular, narenciye tüketiminin sadece kanser riskini azaltmakla kalmayıp damar hastalıkları, obezite ve diyabetin yönetimine de katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

Çalışma ayrıca, günde bir portakala ek olarak beş porsiyon sebze ve meyve tüketmenin kalp krizi riskini yüzde 19 oranında düşürdüğünü ortaya koydu.

Rapora göre portakal, tüm narenciyeler arasında en yüksek antioksidan seviyesine sahip. Bu antioksidanlar, hücreleri hasardan koruyarak birçok hastalığa karşı savunma sağlıyor.

Portakalın içerdiği başlıca besinler C, B, A ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, doğal şekerler, yüksek miktarda lif.

Portakal
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber