Arka arkaya 7.5 ve 7.2'lik depremlerle sarsıldılar: OHAL geldi

Güney Amerika ülkesi Venezuela'da 39 saniye arayla 7.5 ve 7.2 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Yıkılan çok sayıda binada arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, OHAL kararı geldi. ABD'li yetkililer depremde yaşamını yitirenlerin sayısının endişe verici boyutlarda olduğunu iddia etti.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Venezuela'da 39 saniye arayla 7,5 ve 7,2 büyüklüğünde ardışık iki deprem olduğunu bildirdi.

USGS, ilk olarak 7,1 büyüklüğünde olduğunu açıkladığı depremin ardından yeni bilgiler paylaştı.

USGS, Venezuela'da, Yaracuy eyaletine bağlı Yumare kentinin 23 kilometre güneydoğusunda 7,5, aynı eyalete bağlı San Felipe kentinin 24 kilometre kuzeydoğusunda ise 7,2 büyüklüğünde ardışık depremler meydana geldiğini açıkladı.

Depremin derinliğinin Yumare'de 10, San Felipe'deki ise 21,9 kilometre olduğu bilgisi paylaşıldı.

Depremlerin 39 saniye arayla gerçekleştiği bildirildi. USGS, ilk açıklamasında 7,1 büyüklüğünde olduğunu duyurduğu depreme ilişkin sitesinde yeni güncellemelere yer verdi.

USGS'DEN KORKUTAN TAHMİN: TRUMP DUYURDU

Öte yandan ABD medyası, USGS'nin depremden sonra ölü sayısının 10.000 ile 100.000 arasında olabileceği duyurusunu yaptığına dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump da konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Truth Social isimli sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Trump, iki depremin "yıkıcı can kaybına yol açtığını" söyledi ama resmi bir rakam paylaşmadı.

Trump, "Venezuela'nın büyük halkını vuran iki büyük deprem de çok büyük ölçekli ve yıkıcı sayıda can kaybına yol açtı. ABD yardım etmeye hazır, istekli ve muktedir! Hükümetimizin tüm kurumlarına hızlı hareket etmeye hazır olmaları talimatını verdim. Yeni ve büyük dostlarımız için orada olacağız. İlk raporlar iyi değil" dedi.

Venezuela basınında çıkan haberlerde, binaların yıkıldığı bölgelere çok sayıda arama kurtarma ekibinin sevk edildiği, bazı kentlerde ise internet altyapısının çökmesi nedeniyle can ve mal kaybının tam olarak bilinmediği bilgisi paylaşıldı.

Venezuela lideri Delcy Rodriguez de konuyla ilgili bir açıklama yaptı... Rodriguez, 32 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 700 kişinin yaralandığını duyurdu.

Rodriguez, destek mesajı gönderen Trump'a ve diğer ülkelerden gelen yardım çağrılarına teşekkür ederken, La Guaira'da onlarca binanın yıkıldığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, yaptığı açıklamada, "Her şeyin 7 büyüklüğünün çok üzerinde olduğunu gösterdiği bir sismik olay meydana geldi" ifadesini kullandı.

Cabello, depremin Trujillo, Yaracuy, Carabobo, Aragua, Miranda, Karakas ve La Guaira eyaletlerinde şiddetli şekilde hissedildiğini söyledi.

Başkent Caracas'ta bazı binaların çöktüğünü vurgulayan Cabello, Uluslararası Maiquetia Havalimanı'nın tavanının da çöktüğünü ve tüm uçuşların iptal edildiğini bildirdi.

Bakan ayrıca, artçı sarsıntı riski nedeniyle vatandaşlara evlerinde kalmamaları yönünde uyarıda bulundu. Depremde yaralananların sayısı ve can kaybına ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

RODRIGUEZ OHAL KARARI ALDI

Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, ülkede peş peşe meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki depremin ardından olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Başkent Caracas'ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Rodriguez, krizle mücadele kapsamında Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki acil durum mekanizmalarının devreye alındığını ve Simon Bolivar Uluslararası Havalimanı'nın ikinci bir duyuruya kadar kapatıldığını duyurdu.

Rodriguez, "Peş peşe iki deprem meydana geldi ve şu ana kadar 20 artçı sarsıntı kaydedildi. Bu, ciddi sonuçlar doğuran bir durum. Caracas'ın çeşitli ilçelerinde binalar çöktü; benzer yıkımlar Miranda, La Guaira, Aragua, Carabobo ve Falcon eyaletlerinde de yaşandı. Anayasamızda belirtildiği üzere olağanüstü hal ilan ediyoruz" dedi.

Rodriguez, okulların tatil edildiğini, zorunlu olmayan tüm faaliyetlerin askıya alındığını ve hasar gören yapıların acilen denetlenmesi gerektiğini belirterek, "Önceliğimiz hayat kurtarmaktır, maddi yeniden yapılanma konusunu daha sonra ele alacağız. Şu anda ulusça birlik olma zamanı. Hayat kurtarmak için birlikte hareket etmeli ve bu dayanışmayı korumalıyız" ifadelerini kullandı.

Can kaybı olup olmadığına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmayan Rodriguez, "Bu iki depremin hemen ardından tüm yetkililerimiz ve sivil savunma sistemimiz kendilerini arama-kurtarma görevlerine adadı" diye konuştu.

Rodriguez, yardım teklifinde bulunan devlet başkanlarına işaret ederek, "Depremlerin ardından dayanışma mesajlarını iletmek için bizimle iletişime geçen dünyadaki tüm hükümetlere teşekkür etmek istiyorum: Amerika Birleşik Devletleri, Panama, Katar, Ekvador, Kolombiya, Birleşik Krallık, Brezilya ve Meksika. Ayrıca Birleşmiş Milletler'e ve çok taraflı finans kuruluşlarına da şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Venezuela basınında yer alan haberlere göre, başkent Caracas'a 39 kilometre mesafedeki Simon Bolivar Uluslararası Havalimanı, altyapısında meydana gelen ağır hasar nedeniyle kapatıldı.

Deprem Venezuela Delcy Rodriguez ABD
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber