Avrupa'nın İran'a sunacağı nükleer teklif belli oldu

İsrail ile İran arasındaki savaş devam ederken, gözler bugün Cenevre'de Avrupalı diplomatlarla İran arasında gerçekleşen mini zirvede...

Uluslararası kamuoyu İran ile İsrail arasındaki savaşı endişeyle izlerken, bugün gözler İsviçre'nin Cenevre kentinde...

Bugün Cenevre'de İngiltere, Fransa ve Almanya'nın dışişleri bakanlığı İranlı mevkidaşları Abbas Arakçi ile bir araya geldi.

İsrail'in saldırılarından sonra Tahran yönetimi ile ilk üst düzey yüz yüze diplomasi görüşmeleri gerçekleşirken tarafların önerileri de gündem oldu.

Cenevre'de İran'ın Dışişleri Bakanı Arakçi, "E3" formatında İngiltere, Fransa ve Almanya'nın dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek. Bu üç ülke 2015 yılında İran ile imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları olarak öne çıkıyor.

Görüşmeden önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron açıklamalarda bulundu.

Paris'in dışındaki Le Bourget'de konuşan Macron, Avrupa'nın amacının Tahran ile diyalog kurmak ve bölgede istikrarı sağlamak olduğunu söyledi.

Macron, İran'a sunulacak teklifin dört eksende değerlendirileceğini de dile getirdi.

Gündeme gelmesi beklenen teklif ise şu şekilde sıralandı:

- İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile iş birliğinin yeniden başlatılması ve hedefin uranyumu kademeli olarak "sıfır zenginleştirme" olması.

- Bölgesel güvenlik açısından uzun süredir endişe kaynağı olan İran'ın balistik füze programının uluslararası denetime tabi tutulması.

- İran'ın Lübnan, Gazze, Suriye ve Yemen'de faaliyet gösteren silahlı paramiliter örgütlere sağladığı finansmanın kısıtlanması.

- Fransa ve diğer ülkelerin "rehine" olarak tanımladığı İran hapishanelerinde tutulan yabancı uyrukluların serbest bırakılması.

Macron, İran'ın müzakere masasına oturmaya istekli olduğunu göstermesi gerektiğini de dile getirdi.

İSRAİL'DEN TALEP GELDİ

İsrail'in Cenevre'deki Birleşmiş Milletler temsilcisi Daniel Meron, Avrupalı dışişleri bakanlarının bugün İranlı mevkidaşlarıyla yapacağı görüşmede İran'ın nükleer programından tamamen vazgeçmesini talep etmesini beklediğini belirtti.

İran Fransa İsrail İngiltere
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber