Bağdat'ta Şara krizi: Zirveye davet edildi, ortalık karıştı
Suriye'nin yeni lideri Şara'nın Bağdat'taki Arap Birliği zirvesine davet edilmesi Irak'ta siyasi bölünmelere neden oldu. Şii gruplar, Şara hakkında hâlâ tutuklama kararı olduğuna dikkat çekti. Sünniler ise yeni Suriye yönetimiyle iyi ilişkiler kurulması gerektiğini savundu.
Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara'nın Bağdat'taki Arap Birliği zirvesine davet edilmesi Irak'ta siyasi gruplar arasında kriz çıkardı.
Beşar Esad'ı yerinden eden ayaklanmaya öncülük eden Şara, boşalan liderlik koltuğuna aralık ayında oturdu. O zamandan beri de Şara, neredeyse 14 yıl boyunca iç savaş nedeniyle yıkıma uğrayan ülkeyi yaptırımlardan kurtararak yeniden inşa çalışmalarını girişti.
HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VAR
Ancak Şara'nın bir zamanlar terör örgütü El Kaide'yle bağlantılı bir militan olması, pek çok kişinin yeni lidere şüpheyle yaklaşmasına neden oldu. Bunlara Irak'taki Şii gruplar da dahil.
Eskiden Ebu Muhammed Colani olarak tanınan Şara, ABD öncülüğündeki 2003 Irak işgali sırasında Amerikan güçlerine karşı savaşan El Kaide'nin bir üyesiydi. Şara hakkında Irak'ta hâlâ terörizm suçlamalarıyla tutuklama kararı var.
TUTUKLAMA KARARINA RAĞMEN ZİRVEYE DAVET EDİLDİ
Ancak Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani, geçen haftaki açıklamasında Şara'yı 17 Mayıs'taki Arap Birliği zirvesine davet ettiklerini açıkladı. İki ismin yakın zamanda Katar'da bir araya geldiği biliniyor.
Şara'nın zirveye katılıp katılmayacağı henüz açıklanmadı. Bazı Iraklı ve bölgesel çıkar grupları Şara'nın zirveye davet edilmesini "Bağdat'ın bölgesel diplomasinin merkezi" olduğu imajını güçlendirme fırsatı olarak görüyor.
Şİİ GRUPLAR KARŞI ÇIKTI, SÜNNİ GRUPLAR DESTEKLEDİ
Ancak İran'la bağlantılı Şii gruplar, Şara'nın zirveye davet edilmesine büyük tepki gösterdi. Suriye'deki iç savaş sırasında Iraklı Şii militanlar Esad güçlerinin yanında savaşmıştı.
Sudani'yi 2022'de iktidara getiren Koordinasyon Çerçevesi koalisyonunun bir üyesi olan Mustafa Sand, X'te yayınlanan bir videoda, Dışişleri Bakanlığı'nın ülkenin Yüksek Yargı Konseyi'yle bağlantı kürara Şara hakkında tutuklama kararı olup olmadığını teyit ettiğini söyledi. Konseyin açıklamasına göre Şara hakkında geçerliliği devam eden bir tutuklama kararı var.
Eski Başbakan Nuri El Maliki'nin yönettiği İslami Davet Partisi de zirvenin yerel ve uluslararası katılımcılarının sabıkasının temiz olmasına özen gösterilmesini istedi. Partiden yapılan açıklamada "Iraklıların kanı ucuz değildir, onlara karşı kanıtlanmış suç işleyenler Bağdat'ta hoş karşılanmamalı" dendi.
İran bağlantılı güçlü militan gruplardan biri olan Kataib Hizbullah'ın sözcüsü Ebu Ali El Askari de "Arap zirveleri, Irak ve Libya'da Devlet Başkanı Esad olmadan düzenlendi. Suçlu Ebu Muhammed Colani katılmadı diye zirve sonlanacak değil" dedi.
Öte yandan ülkedeki Sünni gruplar Şara'nın zirveye katılmasını savundu. Eski Milletvekili Dhafir Al Ani, Bağdat'ın yeni Suriye yönetimiyle bağ kurma girişimlerini desteklediğini açıkladı.