Bilim cevapladı: Bazı insanlar baharatı neden sever?
Araştırmacılara göre baharatlı yiyeceklere yönelik tercihler acıya duyarlılık, kişilik özellikleri, kültürel etkileşimler ve geçmiş deneyimler gibi çok çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiyor.
Yeni araştırmalar, insanların baharatlı yiyeceklerin oluşturduğu yanma hissini neden sevdiklerine dair önemli ipuçları sunuyor.
Acı tat, özellikle biberlerde bulunan kapsaisin maddesinin, ağrı reseptörleri üzerindeki TRPV1 adlı proteine bağlanmasıyla ortaya çıkıyor.
ABD'deki Rutgers Üniversitesi'nden biyolog Paul Breslin’e göre bu etki, gerçek bir ısı artışı olmamasına rağmen beynin ağrı sinyali üretmesine yol açıyor.
KÜLTÜRÜN ROLÜ BÜYÜK
Kapsaisin öncelikle Amerika kıtasına özgü olsa da bugün dünya mutfaklarının büyük bölümünde yer alıyor. Bu durumun genetikten çok kültürle ilişkili olduğunu belirten Breslin, farklı toplumlarda acı tüketiminin sosyal olarak aktarıldığını vurguluyor.
Meksika Ulusal Politeknik Enstitüsü’nden nörobilimci Ranier Gutierrez de kültürel alışkanlıkların belirleyici olduğuna dikkat çekerek “Yemek kültürleri insan davranışını şekillendirir. İnsanlar başkalarının acılı yiyecekler tükettiğini gördükçe bunu denemeye daha istekli hale gelir" dedi.
Hayvan deneyleri de bunu destekliyor. Fareler baharatsız yiyecekleri doğal olarak tercih etse de, diğer fareleri baharatlı yiyecek yerken gözlemlediklerinde aynı tercihi gösterebiliyor.
Biyolojik olarak kapsaisin reseptörlerinin sayısı önemli rol oynuyor. Gutierrez, daha fazla reseptöre sahip kişilerin acıya daha duyarlı olduğunu ve acılı yiyeceklerden kaçınabildiğini belirtiyor. Buna karşılık acıya düzenli maruz kalan kişiler zamanla bu duyarlılığı kaybedebiliyor.