Bilimsel araştırma: Göz damlası ile okuma gözlükleri tarihe karışıyor

Bilim insanları, okuma gözlüklerini rafa kaldıracak bir gelişmeyi duyurdu.

Arjantinli bilim insanları, okuma gözlüklerine bağlılığı ortadan kaldıracak bir gelişmeyi 43'üncü Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahlar Kongresi'nde duyurdu.

Bilim insanları günde birkaç kez kullanılan bir göz damlasının yakın görüşü birkaç yıl boyunca iyileştiren bir etkiye sahip olduğunu keşfetti.

Yaşlandıkça yakın nesnelere ve metinlere odaklanmayı zorlaştıran yaygın bir rahatsızlık olan presbiyopi konusunda uzmanlaşmış bilim insanları 766 hasta üzerinde bir araştırma yürüttü ve özel olarak formüle edilen göz damlasını kullandıktan sonra katılımcıların Jaeger tablosu adı verilen bir görme testinde iki, üç veya daha fazla satır okuyabildiğini tespit etti.

Uzmanlar böylelikle bu rahatsızlığa gözlük veya ameliyat dışında başka bir çözüm olduğunu da buldu.

Bilim insanlarının geliştirdiği damlada göz bebeğini daraltan ve gözün farklı mesafelerdeki nesneleri görme yeteneğini kontrol eden siliyer kası kasılmasını sağlayan pilokarpin adlı bir ilaç kullanıldığı da duyuruldu.

Damlada ayrıca iltihaplanmayı ve rahatsızlığı azaltan diklofenak isimli bir ilacın da yer aldığı kayıtlara geçti.

Araştırmada katılımcılar göz damlasını günde iki kez kullanırken ilk doz uyandıktan sonra ikinci doz ise uyandıktan 6 saat sonra yapıldı.

Arjantindeki Gelişmiş Presbiyobi Araştırma Merkezi'nin Direktörü Dr. Giovanna Benozza, "Bu rahatsızlık için şu anki çözümler çok sınırlı. Şu anki çözüm okuma gözlüğü ya da cerrahi müdahale ya yetersiz ya sosyal rahatsızlık yaratıyor ya da yan etki ve benzeri potansiyel riskler barındırıyor" dedi.

Benozza, "Araştırmamız sonucunda damla yapıldıktan bir saat sonra hastaların görüşünün iyileştiği ve 3.45 Jaeger satırı okuyabildikleri görüldü. Ayrıca bu tedavi yöntemi bütün mesafelerden odaklanmayı da artırdı" dedi.

Arjantin Göz Sağlığı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber