Bilimsel araştırma: Hangi içecekte ne kadar mikroplastik içiyoruz?
Bilim insanları tüketilen popüler içecekleri mercek altına alarak hangisinde ne oranda mikroplastik bulunduğunu tespit etti.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde görevli bilim insanları İngiltere'deki market ve cafelerde satılan ürünleri mercek altına aldı.
Bilim insanları ürünlerde bulunan mikroplastik oranını inceleyerek en çok mikroplastik barındıran içecekleri sıraladı.
Bir nanometre ile 5 milimetre boyutundaki plastik parçacıklarına verilen ve büyük plastik parçalarının zaman içinde dağılmasıyla oluşan mikroplastiklerin insan sağlığına çok büyük zararları olduğu tespit edilirken, uzmanlar sıcak içeceklerde mikroplastik oranının çok daha fazla olduğunun altını çizdi.
Araştırmayı yürüten Muhammed Abdallah isimli bilim insanları kahveden çaya, enerji içeceklerinden gazoza kadar 31 farklı içeceği mercek altına aldı.
İçecekleri inceleyen uzmanlar, "Hem sıcak hem de soğuk içeceklerde azımsanmayacak kadar çok mikroplastik bulundu. Bu çok endişe yaratan bir durum" dedi.
En çok mikroplastik oranı çayda bulunurken her bir litrede ortalama 49 ile 81 mikroplastik tespit edildi. Buzlu çayda ise bu oranın 24 ile 38 arasında olduğu tespit edildi.
Sıcak kahvedeki mikroplastik oranı 29 ile 57 arasındayken buzlu kahvede ise bu oranların 31 ile 43 arasında olduğu kaydedildi.
Bilim insanları yüksek sıcaklıkların ürünlerin ambalaj ve bardaklarında çözünmeye sebebiyet verdiğini açıklarken meyve suyunda litre başına 19 ile 41 mikroplastik bulundu. Enerji içeceklerindeki oranın ise 14 ile 36 arasında olduğu belirtildi.
Gazlı içeceklerdeki mikroplastik oranı ise litre başına 13 ile 21 arasında değişiklik gösterdi.