Binlerce kişiye mesaj gitti: 'Piyangoyu kazandınız'
Norveç’te binlerce kişi, devlet destekli şans oyunları şirketinden milyonlar kazandıklarına dair mesaj aldı. Ancak milyonluk ikramiyelerin hepsi hesaplama hatası nedeniyle yanlış bildirildi, şirketin CEO’su istifa etti.
Norveç’te devlet destekli şans oyunları şirketi Norsk Tipping, Eurojackpot kazananlarına yanlış ikramiye tutarları bildirdiğini açıkladı. Şirketin aktardığına göre, “binlerce” kişi kazandıkları tutarın gerçekte kazandıklarından çok daha fazla olduğunu gösteren bir bildirim aldı.
Yerel medyada yer alan bilgilere göre, Almanya’dan Euro cinsinden gelen ikramiye tutarlarının Norveç kronuna çevrilmesi sırasında 100'e bölünmesi gerekirken yanlışlıkla 100 ile çarpılması nedeniyle tutarlar aşırı yüksek hesaplandı. Bu nedenle birçok kişi milyonluk kazanç elde ettiğini düşündü.
CEO SORUMLULUĞU ÜSTLENİP İSTİFA ETTİ
Norsk Tipping CEO’su Tonje Sagstuen, olayın ardından yaptığı açıklamada, “Bu kadar çok kişiyi hayal kırıklığına uğrattığımız için son derece üzgünüm, insanların bize kızgın olduğunu anlıyorum” ifadelerini kullandı.
Hatanın sorumluluğunu üstlenen Sagstuen, şirketin yönetim kurulu ve Kültür Bakanlığı ile yapılan acil toplantının ardından görevinden istifa etti.
Sagstuen, “Burada birçok noktada sistemimizde aksama oldu, bu benim sorumluluğum” diyerek, şirketin hata sonrası iyileştirme süreçlerini başlattığını belirtti.
Norveç devlet kanalı NRK’ye konuşan bir kadın, ev tadilatı sırasında kendisine 1,2 milyon kron (yaklaşık 119 bin dolar) kazandığına dair bildirim geldiğini, ancak sonrasında kazancının bu tutarın çok küçük bir kısmı olduğunu öğrendiğini aktardı.
ŞİRKETTE SÜREKLİ TEKNİK SORUNLAR YAŞANIYOR
Norsk Tipping, hata sonrası ikramiye tutarlarının doğru bir şekilde güncellendiğini ve yanlış ödeme yapılmadığını açıkladı. Ancak şirket, son dönemde “birçok ciddi hata” yaşandığını ve teknik sorunlarla sık sık karşılaştıklarını kabul ederek, hem düzenleyicilerden hem de müşterilerden gelen eleştirilerin “haklı” olduğunu ifade etti.
Norveç Kültür ve Eşitlik Bakanı Lubna Jaffery, şirketin ülkede şans oyunları hizmetlerini tek başına sağlama yetkisine sahip olduğunu hatırlatarak, “Böyle hatalar yaşanmamalı. Yönetim kurulunun kontrol süreçlerini geliştirmek için aktif olarak çalışmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.