Çin ekonomisinde ivme kaybı

Çin'de imalat sektöründe daralma eğilimi sekizinci aya taşınırken, hizmet sektöründe de son üç yılın dibi göründü. Veriler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde talep zayıflığının derinleştiğine işaret ediyor.

Çin’de fabrika faaliyetleri kasım ayında art arda sekizinci kez daralırken, hizmet sektöründeki aktivite de son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Veriler, ABD ile sağlanan ticaret ateşkesine rağmen ülke ekonomisinde zayıf talebin hâlâ baskı oluşturduğunu gösteriyor.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun bugün açıkladığı verilere göre imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) kasımda hafif artışla 49,2’ye çıktı. Endeksin 50’nin altında kalması sektörde daralmaya işaret ediyor.

ÜÇ YIL SONRA İLK

İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre, hizmet ve inşaat gibi imalat dışı sektörleri takip eden diğer endeks ise geçen ayki 50,1 seviyesinden 49,5’e düşerek yaklaşık üç yıl sonra ilk kez 50 eşiğinin altına indi.

Ulusal İstatistik Bürosu Hizmet Sektörü Araştırma Merkezi baş istatistikçisi Huo Lihui, sonuçların mevsimsel faktörler ve ekim ayındaki hafta boyunca süren ulusal tatilin yarattığı tüketim artışının etkisini yitirmesinden kaynaklandığını belirtti.

Veriler, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in geçen ay gerçekleştirdiği görüşmenin ardından iki ülkenin ihracat kısıtlamalarını karşılıklı olarak ertelemesi ve Pekin’in Amerikan soya fasulyesi alımlarına yeniden başlamayı kabul etmesi gibi gerilimi azaltıcı adımların sonrasında geldi.

EMLAKTA ZAYIF SEYİR

Çin’in teknoloji alanında kendine yeterliliğini artırma çabalarını yansıtan kasım ayı PMI verileri, demiryolu taşımacılığı, telekomünikasyon ile yayın ve uydu hizmetlerinde hızlı genişlemeye işaret etti.

Buna karşılık, emlak ve hanehalkı hizmetleri 50 seviyesinin altında kalarak, “piyasa canlılığının sürekli zayıf olduğuna” işaret etti.

Pekin yönetimi, “iç rekabetin aşırı artması” sorunuyla mücadele ederken; zayıf tüketici güveni, deflasyonist baskılar, gayrimenkul sektöründeki durgunluk ve zayıf işgücü piyasasıyla aynı anda baş etmeye çalışıyor.

PEREKANDE SATIŞLARDA ZAYIF ARTIŞ

Resmî verilere göre yıllık perakende satışlar ekim ayında yalnızca yüzde 2,9 arttı ve bu, son bir yılın en yavaş büyümesi oldu. Hükümet yıl boyunca hanehalkına sübvansiyonlu ürün alımı imkânı tanıyan takas programlarıyla iç talebi desteklemeye çalışsa da tüketim genel olarak durgun seyrediyor.

Bununla birlikte analistler, Çin’in gelecek yıl için yeni tüketim teşvikleri veya sübvansiyon programları konusunda temkinli olacağını belirtiyor. Ülke, 2026’nın ekonomik ajandasının belirleneceği kritik merkezi ekonomik çalışma konferansını bu ay içinde gerçekleştirecek.

TEŞVİKLER 2026'NIN İLK ÇEYREĞİ GELEBİLİR

Goldman Sachs analisti Yuting Yang, pazar günü yayımladığı notta, “Bu yılın büyüme hedefi büyük ölçüde ulaşılabilir göründüğü için hükümetin büyük ölçekli destek adımlarını gelecek yılın ilk çeyreğine erteleyebileceği görüşümüzü koruyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Yang ayrıca, aşırı fiyat rekabeti karşıtı kampanyasının üst sektörlerdeki deflasyon baskısını hafifletebileceğini belirtti.

Macquarie’nin Hong Kong’daki Çin ekonomisti Larry Hu ise, “Trump’ın tarifelerinin Çin ekonomisi üzerinde büyük bir etkisi olmadı, dolayısıyla politika yapıcılar ilerisi için manevra alanlarını koruyabilir.” dedi ve hükümetin teşvikleri büyüme hedefi doğrultusunda kalibre etmesini beklediklerini ifade etti.

Çin
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber