Çocuklarda alerjiyle ilgili araştırmada çarpıcı sonuç

Yeni bir araştırmaya göre ABD'de yer fıstığı alerjileri çocuklarda büyük oranda azaldı.

ABD'de yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre, bebeklik döneminde yer fıstığı tüketimine yönelik uyarıların geri çekilmesinin ardından çocuklarda gıda alerjilerinde çarpıcı bir düşüş yaşandı.

Uzmanlar uzun yıllar boyunca bebeklerin potansiyel alerjenlerden uzak tutulması gerektiğini savunuyordu. Ancak 2015 yılında yayınlanan çığır açıcı bir çalışma, yer fıstığının bebeklikte verilmesinin alerji gelişimini yüzde 80 oranında engelleyebileceğini ortaya koydu.

Bu bulgunun ardından ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, 2017 yılında uyarıları geri çekerek çocuklara erken yaşta yer fıstığı verilmesini önerdi.

UZMANLAR NE ÖNERİYOR?

Yeni bulgular Pediatrics dergisinde yayımlandı. Araştırma, 2012–2015 yılları arasında yüzde 1,46 olan 3 yaş altı çocuklardaki genel gıda alerjisi oranının, 2017–2020 döneminde yüzde 0,93’e düştüğünü ortaya koydu. Bu da yaklaşık yüzde 36’lık bir azalma anlamına geliyor.

Öte yandan, yer fıstığının gerilemesiyle birlikte yumurta, küçük çocuklarda en yaygın gıda alerjeni haline geldi.

2021 yılında güncellenen rehberlere göre, bebeklere dört ila altı aylıkken yaygın alerjenlerin verilmesi öneriliyor. Bu gıdalar arasında yer fıstığı, yumurta, süt ürünleri ve balık gibi dokuz yaygın alerjen bulunuyor.

Uzmanlar, haftada birkaç kez bezelye büyüklüğünde yer fıstığı ezmesi ya da az miktarda yumurta gibi küçük porsiyonlarla başlanmasını tavsiye ediyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber