Dolar 40 lirayı gördü
Dolar/TL 40 seviyesini görerek haftaya başlarken, siyasi gelişmelerin piyasaya yansıması izlenecek.
Dolar/TL 40 seviyesini görerek haftaya başlarken, siyasi gelişmeler ve CHP'li belediyelere yönelik son operasyonların ardından dün CHP lideri Özgür Özel'e açılan soruşturmanın piyasa üzerindeki etkisi izlenecek.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında "cumhurbaşkanına hakaret", "suç işlemeye alenen tahrik", "kamu görevlilerine görevleri nedeniyle hakaret ve tehdit" suçlarından soruşturma başlattı.
Geçen hafta da CHP'li üç belediye başkanı gözaltına alınmasının ardından, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek hafta sonunda tutuklandı.
GÜNDEMDEKİ BAŞLIKLAR
Bugün içeride haziran ayı hazine nakit dengesi verisi izlenecek, bu hafta ise sanayi üretimi ve cari denge verileri yakından takip edilecek.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın DEM Parti İmralı heyeti ile saat 15.00'te yapması beklenen görüşme takip edilecek.
Dolar/TL bu sabah 40,00'dan işlem gördü. Referans faiz ise Cuma günü sınırlı artışla yüzde 46,85'ten kapandı.
Dolar en son 19 Mart 2025 tarihinde Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alındığı gün 40 lirayı aşmış, Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz satışıyla tekrar bu seviyenin altına gerilemişti.
KÜRESEL PİYASALAR
Yurtdışı piyasalarda ise, Asya borsaları, ABD'nin ticaret anlaşmasına varamadığı ülkelere uygulayacağı yüksek vergilerin yürürlük tarihini ötelediğine işaret eden ancak ayrıntı içermeyen açıklamaların ardından oluşan belirsizlikle gerilerken, petrol fiyatları da OPEC+'nın tahminleri aşan üretim artırma kararının ardından düştü.
ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı açıklamaya göre, ABD'nin önümüzdeki günlerde birden fazla ülkeyle ticaret anlaşması imzalamaya yaklaşırken, gümrük vergilerinin ne kadar yükseleceği ülkelere 9 Temmuz'a kadar bildirilecek. Gümrük vergileri 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.