Dünyanın en büyük rezervlerinden birine sahiplerdi: Doları Euro ile değiştiriyorlar

İsviçre Merkez Bankası (SNB), dolar varlıklarının önemli kısmının Euro'ya kaydırıldığını açıkladı. Banka ayrıca altın ve Bitcoin yatırımlarında ise mevcut stratejiyi koruma mesajı verdi.

Dünyanın en büyük üçüncü döviz rezervine sahip olan İsviçre Merkez Bankası (SNB), döviz rezervlerindeki dolarları Euro ile değiştiriyor.

Bankanın verilerin göre, döviz rezervlerinin yüzde 39’unun dolar yüzde 37’si ise Euro cinsinden. Ayrıca haziran 2025 sonunda bankanın döviz rezervleri 1 trilyon doların üzerinde.

Banka Başkan Yardımcısı Antoine Martin, rezervlerin çeşitlendirilmesi amacıyla dolar varlıklarının önemli bir bölümünü Euroya yönlendirdiklerini söyledi.

SNB’nin portföy dağılımındaki bu değişiklik ise küresel döviz piyasaları tarafından yakından izleniyor.

Doları başlıca para birimlerine karşı ölçen dolar endeksi (DXY), bu yılki zirvesinden yüzde 11 gerilemişti. Bu düşüşte, ABD Başkanı Donald Trump’ın radikal ticaret politikalarının merkez bankalarını rezerv çeşitlendirmeye zorlayacağı beklentileri etkili oldu.

SNB İLK OLDU

Ayrıca bu süreçte İsviçre frangı da yıl başından bu yana dolara karşı yüzde 12’den fazla değer kazandı. Ancak Martin, bu durumun esasen doların zayıflığından kaynaklandığını vurguladı.

Bugüne hiç bir merkez bankası bu konuda açık mesaj vermemişti. Böylece SNB döviz rezervlerindeki değişikliği ilan eden ilk merkez bankası oldu.

Öte yandan Martin, Agefi gazetesine verdiği röportajda, Bitcoin'in yatırım kriterlerini karşılamadığını ve altın rezervlerinde ise herhangi bir değişiklik planlamadıklarını belirtti.

İsviçre’nin yaklaşık 1040 tonluk altın varlığı, dünyada yedinci sırada yer alıyor.

Dolar euro İsviçre Merkez Bankası
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber