Dünyayı tehdit eden felaket: Dev buzul her an çökebilir

Giderek zayıflayan Dünya’nın en büyük buz kütlelerinden Batı Antarktika Buz Tabakası'nın çökmesi halinde birçok sahil kenti sular altında kalacak.

Bilim insanları, Dünya’nın en büyük buz kütlelerinden biri olan Batı Antarktika Buz Tabakası’nın, küresel ısınma nedeniyle çöküşün eşiğinde olduğunu ve bunun büyük bir felakete yol açabileceğini duyurdu.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar, artan karbon salınımları nedeniyle buz tabakasının hızla zayıfladığını ve çöküş riskinin her geçen gün arttığını belirtti.

Böyle bir durumda deniz seviyelerinin 3 metre yükselmesiyle sahil kentlerinin sular altında kalacağı uyarısında bulunuldu.

AVRUPA VE ABD TEHLİKEDE

Elde edilen bulgulara göre, bu ölçekte bir çöküş yaşanması halinde İngiltere’de Hull, Skegness, Middlesbrough, Newport gibi sahil kentleri; Avrupa’da ise Hollanda'nın büyük bir bölümüyle birlikte Venedik, Montpellier ve Gdansk gibi şehirler tamamen su altında kalacak.

Benzer şekilde ABD’nin güney eyaletlerinde New Orleans, Teksas ve Florida da büyük tehdit altında.

Çalışmanın başyazarı Dr. Nerilie Abram, “Antarktika’daki buz, okyanus ve ekosistemlerde hızlı değişiklikler şimdiden gözlemleniyor. Bu, küresel ısınmayla daha da kötüleşecek, dedi.

BİRÇOK TÜR YOK OLABİLİR

Araştırmanın bir diğer yazarı Prof. Matthew England, deniz buzu kaybının Antarktika’daki vahşi yaşam üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceğini ifade etti.

Özellikle imparator penguenleri gibi türlerin yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten England, son yıllarda birçok penguen kolonisinin yavrularını erken buz erimesi nedeniyle kaybettiğini vurguladı.

Antarktika’daki üç büyük buz tabakası, dünya üzerindeki tatlı suyun yüzde 70’ini barındırıyor. Bu buz tabakalarının tamamen erimesi halinde, küresel deniz seviyesi yaklaşık 56 metre yükselebilir. Bu da sadece kıyı kentleri değil, küresel iklim döngüsü ve okyanus akıntılarında da ciddi bozulmalara yol açabilir.

Antarktika
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber