Erdoğan erkeklere seslendi: Babalar alınmıyor değil mi?

Erdoğan "Kadına ve çocuğa karşı şiddet bir insanlık suçudur. Kadına el kaldıranın eli de vicdanı da kararmıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü münasebetiyle düzenlenen programda açıklamalarda bulundu. "Kadına karşı şiddetle mücadelede elde ettiğimiz başarıya rağmen şiddeti sıfırlayamamanın üzüntüsünü hissediyoruz" diyen Erdoğan, evdeki rol paylaşımı üzerinden erkeklere seslendi. "Hayatı paylaştığımız eşlerimize daha fazla destek olmamız gerekiyor. Babalarımızdan ellerini taşın altına daha fazla koymalarını istirham ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı şu mesajları verdi:

- Gerek cumhurbaşkanı olarak gerek iki kız evladı babası olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede en ön safta yer alacağımın bilinmesini isterim. İnsana, hele ki kadına ve çocuğa karşı şiddet bir insanlık suçudur. Kadına el kaldıranın eli de vicdanı da kararmıştır.

- İzan, ahlak sahibi hiçbir erkeğin de eş, evlat, kardeş olarak menfi tutum içinde olması düşünülemez. Özellikle cenneti ayakları altına seren inancın mensupları olarak bize yakışmaz böylesi bir tavır. Kararlılığımızda geri adım atmayacağız.

- Tek bir kadın şiddete uğruyorsa bu bizim için küçük kıyametin koptuğunun göstergesidir.

- Kadına karşı şiddetle mücadelede elde ettiğimiz başarıya rağmen şiddeti sıfırlayamamanın üzüntüsünü hissediyoruz.

- Toplumun temeli olan ailenin de sosyal hayatın da kilit taşı kadındır. Eğer kadın mutluysa aile mutludur. Kadın huzurluysa o ailede huzur vardır. Kadına yönelik şiddet en başta ailenin geleceğine vurulmuş menfur bir darbedir.

- Kültürümüzde aile mahremiyeti olan bir yapıdır. İşte bu yılı Aile Yılı ilan ettik. Bir evin giriş ya da bahçe kapısından ötesi kişinin mahremi olarak görülür. Şayet şiddet söz konusu ise burada aile mahremiyetinden söz edilemez. Şiddet tüm toplumu enfekte eden bir meseledir. Müdahale edilmeyen her şiddet olayı büyüyor başka insanlara da sirayet ediyor.

- Aile sahip çıkmak tüm bireylerin içinde huzur bulduğu güvenli bir çatı inşa etmek demektir.

- Gazzeli kadınlara yönelik barbarlık son iki yılda hak ettiği tepkiyi görmedi. Failin ve mağdurun kimliği verilecek tepkinin dozunu burada da belirledi.

"BABALAR ALINMIYOR DEĞİL Mİ?"

- Şehir hayatının sıkıntılarıyla birlikte ailenin omuzlarına binen yük de artmaktadır. Bu yükün sağlıklı şekilde taşınması için erkekle kadın arasındaki rol dağılımının adaletli yapılması şarttır. Kadınların çalışma hayatında daha fazla yer aldığı bir tabloda eski alışkanların aynen devam etmesi beklenemez.

- Çocukların eğitilmesi ve yetiştirilmesinde annenin yanı sıra babalara da sorumluluklar düştüğüne inanıyorum. Herhalde babalar alınmıyor değil mi? Çocuklara kol kanat germek babaların da görevidir. Hayatı paylaştığımız eşlerimize daha fazla destek olmamız gerekiyor. Babalarımızdan ellerini taşın altına daha fazla koymalarını istirham ediyorum.

- 23 yılda kadınların hak hukuklarını koruma noktasında Türkiye'nin gösterdiği başarı ortada. Her alan kadınları güçlendirmenin gayretinde olduk. 2002'de kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 27.9'du. 2025'te bu rakam yüzde 35.7'ye yükseldi.

Recep Tayyip Erdoğan
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber