Erdoğan'dan başkentlere çağrı

Erdoğan, Newsweek'te yayımlanan makalesinde dünya devletlerine Filistin'i tanıma çağrısında bulundu.

FOTOĞRAF: AA

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaleme aldığı ‘Adalet ve Refah için Türkiye’nin Diplomatik Vizyonu’ başlıklı makalesi, ABD'li yayın kuruluşlarından Newsweek’te İngilizce olarak yayımlandı.

Erdoğan, kaleme aldığı makalede, küresel düzeyde artan belirsizlikler, çatışmalar ve adaletsizliklere dikkat çekerek, Birleşmiş Milletler’in (BM) mevcut yapısının günümüz krizlerine çözüm üretmekte yetersiz kaldığını vurguladı.

Erdoğan, “Dünya beşten büyüktür” anlayışının, insanlığın ortak geleceğine dair bir vizyonun ifadesi olduğunu belirtti.

Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan BM’nin, barış ve güvenliği koruma misyonunu yerine getiremediğini ifade ederek, Güvenlik Konseyi’nin sadece beş ülkenin iradesine mahkûm olmasının adaletsizliğe yol açtığını söyledi. BM’nin kuruluş felsefesine uygun şekilde reforma tabi tutulmasının ve etkin çok taraflılığın sağlanmasının acil bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

"TÜRKİYE ROLÜNÜ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEK"

Türkiye’nin dış politikasında diyalog ve ara buluculuk diplomasisine öncelik verdiğini belirten Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin bu yaklaşımın somut bir örneği olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin, Kafkasya’dan Afrika’ya, Orta Doğu’dan Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyada adil diplomatik çözümler için sorumluluk üstlendiğini vurguladı.

Türkiye’nin dünyanın en çok insani yardım sağlayan ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bunun köklü tarih ve değerlerin bir gereği olduğunu ifade etti. Erdoğan, “Türkiye, küresel dayanışmayı tahkim eden öncü ülke rolünü kararlılıkla sürdürecektir” dedi.

Gazze’de yaşananlara da değinen Erdoğan, İsrail’in süregelen işgalinin insanlık vicdanının en büyük sınavlarından biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve iki devletli çözüm için çabalarını sürdürdüğünü aktaran Erdoğan, “Adil bir barış, Filistin halkının 1967 sınırları temelinde bağımsız ve başkenti Doğu Kudüs olan bir devlete kavuşmasıyla mümkündür” ifadelerini kullandı. Erdoğan, dünya devletlerine Filistin’i tanıma çağrısını yineledi.

"SURİYE'NİN BİRLİĞİNE SAYGIYI SAVUNACAĞIZ"

Suriye’deki çatışmaların bölgesel istikrar açısından önemine değinen Erdoğan, Suriye’nin yeniden inşasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Suriye’nin geleceğine dair atılacak adımlarda Suriyelilerin menfaatinin gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine saygı ilkesini savunmayı sürdüreceğiz” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’de ayrılıkçı emellere ve terör örgütlerine karşı olduğunu, kalıcı istikrarın tüm Suriye halkının ortak iradesiyle sağlanabileceğini ifade etti.

Erdoğan, makalesinin sonunda, “Hakikatin, hakkaniyetin ve dayanışmanın hakim olduğu bir gelecek ancak ortak irademizle inşa edilebilir. Türkiye bu sorumluluğun bilinciyle insanlığın onurlu ve adil bir istikbal yürüyüşüne öncülük etmeye devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

Filistin İsrail Birleşmiş Milletler Recep Tayyip Erdoğan
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber