Erdoğan'dan Gazze planı açıklaması: Trump’ın gösterdiği çabayı takdir ediyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın duyurduğu, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun kabul ettiği Gazze planı ile ilgili olarak açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze planıyla ilgili olarak sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Erdoğan’ın X üzerinden paylaştığı mesajında kullandığı ifadeleri şöyle:

"Gazze’de akan kanın durması ve ateşkesin sağlanması için ABD Başkanı Sayın Trump’ın gösterdiği çabayı ve liderliği takdir ediyorum. Tarafların kabul edeceği adil ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi için Türkiye olarak biz de sürece katkı vermeye devam edeceğiz."

NETANYAHU İLE BERABER DUYURDU

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da kabul ettiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze planını kabul ettiğini duyurmuştu.

Trump, Netanyahu ile ortak basın toplantısında Hamas’ın anlaşmayı reddetmesi durumunda “Netanyahu’nun yapması gereken yapması için gerekli tüm desteği vereceğini” kaydetmişti.

İki ismin toplantısı öncesi Beyaz Saray, 20 maddelik Gazze planını açıklamıştı.

MELONİ: HAMAS SAVAŞI SONA ERDİRME FIRSATINA SAHİP

Bu sırada dünyadan da planla ilgili açıklamalar geliyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, tüm tarafları bu fırsatı değerlendirip planı kabul etmeye çağırdı. Meloni, özetle şunları söyledi:

"İtalya'nın memnuniyetle karşıladığı plan, bölgesel ortakların tam katılımıyla Gazze Şeridi'nin istikrara kavuşturulması, yeniden inşası ve kalkınması için iddialı bir proje ortaya koymaktadır. Bu bağlamda İtalya; ABD, Avrupalı ​​ortaklar ve bölgeyle yakın koordinasyon içinde üzerine düşeni yapmaya hazırdır ve Başkan Trump'a arabuluculuk ve Orta Doğu'ya barış getirme çabaları için teşekkür eder. İtalya, tüm tarafları bu fırsatı değerlendirip, bu planı kabul etmeye çağırmaktadır."

Meloni, Hamas'ın şimdi esirleri serbest bırakarak, Gazze'nin geleceğinde hiçbir rol oynamamayı kabul ederek ve tamamen silahsızlanarak savaşı sona erdirme fırsatına sahip olduğunu belirtti.

MACRON: HAMAS’IN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "İsrail'in bu konuda kararlı bir şekilde harekete geçmesini bekliyorum. Hamas'ın rehineleri derhal serbest bırakıp bu planı uygulamaktan başka seçeneği yok." dedi.

Bu unsurların "Fransa ve Suudi Arabistan'ın girişimiyle 142 BM üye ülkesi tarafından benimsenen ilkeler ve iki devletli çözüm temelinde bölgede kalıcı bir barışın inşası için ilgili tüm ortaklarla derinlemesine görüşmelerin önünü açması gerektiğini" vurgulayan Macron, Fransa'nın katkıda bulunmaya hazır olduğunu ve tarafların taahhütleri konusunda duyarlı olacaklarını ifade etti.

ALMANYA: BU FIRSAT KAÇIRILMAMALI

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, "ABD'nin Gazze planı, Gazze'deki korkunç savaşı sona erdirmek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Gazze'de acımasız çatışmalardan akıl almaz insani zorluklardan muzdarip yüz binlerce kişiye umut veriyor. Sonunda İsrailliler ve Filistinliler için bu savaşın yakında bitebileceği umudunu taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu fırsat kaçırılmamalı. Hamas bunu değerlendirmeli." ifadesini kullanan Wadephul, Hamas'ı etkileyebilecek herkese hemen harekete geçme çağrısı yaptı.

Wadephul, ABD Başkanı Trump'a, bölgedeki Arap devletlerine ve somut destekleriyle Gazze'de barışı sağlamak isteyen diğer Müslüman ülkelere teşekkür etti.

Almanya olarak plana somut destek sağlamaya hazır olduklarını kaydeden Wadephul, planın Orta Doğu'da daha geniş kapsamlı bir uzlaşma sürecinin önünü açabileceğini belirterek, bu fırsatın değerlendirilmesini istedi.

Wadephul, bu amaçla hafta sonu bölgeye bir ziyaret planladığını aktardı.

HOLLANDA: HAMAS’IN HERHANGİ BİR ROLÜ OLMAYACAK

Hollanda'da geçici hükümetin Başbakanı Dick Schoof da Trump'ın Gazze'ye yönelik planını değerlendirdi.

Trump'ın planıyla savaşın sonunun görünür hale geldiğini belirten Schoof, "Şimdi Hamas'ın da onay vermesi gerekiyor. Ateşkes, kitlesel insani yardıma güvenli erişim ve tüm rehinelerin serbest bırakılması artık hayati önem taşıyor." ifadesini kullandı.

Schoof, "Bu (ateşkes), tek mümkün kalıcı çözüm olan iki devletli çözüme doğru atılacak ciddi bir adım olmalı." değerlendirmesinde bulunarak, bu çözümde Hamas'ın herhangi bir rolü olamayacağını ifade etti.

Hollanda'da geçici hükümetin Dışişleri Bakanı David van Weel de Trump'ın planını ve çabasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"İsrail'in bu planı kabul etmesi önemli. Hollanda, uzun süredir her iki tarafın da destekleyeceği bir ateşkese çağrı yapıyor. Bu (ateşkes), rehinelerin serbest bırakılması, insani yardımların büyük ölçüde artırılması ve Orta Doğu'da kalıcı barış için kritik olmaya devam ediyor. Planın detaylarını görmeyi bekliyoruz. Hollanda, Gazze'deki savaşın sona ermesi için çabalarını sürdürecektir."

Recep Tayyip Erdoğan Gazze Donald Trump
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber