Esnaf isyan etti: Bizi Kuzey Kore tanıdı, Vali tanımadı

Aksaray’ın Belisırma Köyü'ndeki ruhsatsız işletmeler yıkılmıştı. Köydeki işletmeciler, "Turistsiz kaldık" kaldık diyerek alternatif sunulmadan yapılan yıkıma tepki gösterdi.

Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararına dayanılarak yapılan denetimler sonrası, Belisırma’daki ruhsatsız işletmeler için Aksaray İl Encümeni tarafından idari para cezası kesilmiş ve yıkım kararı alınmıştı. Mahkeme sürecinin ardından nisan ayında yıkımlar tamamlandı.

Belisırmalı işletmeci Sakin Arslan, “Belisırma Köyü'nde 14 tane restoran vardı. Bu yıkımla birlikte birçok insan işsiz kaldı. Evlerine ekmek götüremez haldeler. Buraların hepsi tapulu arazi, ırmak boyundan geri çekilerek yeniden restoran yapılmasını istiyoruz” dedi.

İşletmeci Orhan Karakaya da, “Senede 1 milyon turist geliyordu vadiye, şimdi 100 bin kişi girmiyor. 500 kişi ekmek yiyordu. Şimdi turizm durdu. Bugün Kuzey Kore tanıdı, dünya tanıdı ama bizim valimiz tanımadı Belisırma’yı” sözleriyle tepki gösterdi.

"YARDIM DEĞİL, İŞ İMKANI İSTİYORUZ"

Eski çalışan Yasemin Karakaya, geçimini sağlayamadığını belirterek, “Seyyar gözleme tezgâhı kurdum, 10 bin lira ceza ödedim. Dört çocuğum var, nerede yedireceğimi, içireceğimi şaşırdım. Devletimizden yardım değil, sadece yeniden çalışma imkânı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Başka bir işletmeci Şerife Karakaya ise “Gözleme yeri açtım, iki masa koydum diye ceza yazdılar. On ineğimi sattım, eşimin emeklisi yok. Eski yerlerimizi geri istiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz” dedi.

"HEM ESNAFI HEM TURİZMİ VURDU"

CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Abbas Ertürk, CHP Aksaray İl Başkanı Bilal Özdemir ve Merkez İlçe Başkanı Yasemin Turan Özdemir ile birlikte köyü ziyaret ederek işletmecilerle bir araya geldi.

Ertürk, “Burası bir dünya cenneti. Böyle bir yeri turistsiz bırakmak doğru değil. Restoranları yıkıp yerine bir alternatif sunmamak hem esnafı hem turizmi vurdu. Bu sadece Belisırma esnafının değil, Aksaray ekonomisinin de kaybıdır” dedi.

Aksaray
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber