Euro 47 lirayı aştı, dolar 40 liraya yaklaşıyor

Euro hızlı artışını sürdürerek 47 lirayı aşarken, dolar/TL 40'a yakın seviyede birkaç gündür yatay seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 39,8950 liradan, Euro 47,0590 liradan güne başladı.

Dün doların satış fiyatı 39,7830, Euro'nun satış fiyatı ise 46,9340 lira olmuştu.

Sene başından bu yana artış oranı, Euro/TL'de yüzde 28,5, dolar/TL'de yüzde 12,9 oldu. Bu dönemde Euro/dolar paritesi 1,03'ten 1,18'e kadar yüzde 14 oranında yükseldi.

Dolar/TL 40 seviyesine yakın seyrini sürdürürken, bugün açıklanacak enflasyon verisi piyasalarda yakından takip edilecek.

TÜFE VE FAİZ BEKLENTİLERİ

TCMB'den beklenen faiz indirimleri için zemin hazırlaması muhtemel olan Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) haziran ayında ılımlı gıda ve hizmetler enflasyonunun etkisiyle aylık yüzde 1,45 artması, yıllık enflasyonun ise düşüşünü sürdürerek yüzde 35,2'ye gerilemesi bekleniyor.

Yatırımcılar Merkez Bankası'ndan (TCMB) beklenen faiz indirimlerinin zamanlamasını takip ederken, beklentilerin önemli bölümü, 2026 ortasına kadar sürecek indirim döngüsüne temmuz ayında başlanacağı yönünde.

Banka yöneticilerinden de temmuzda 300-350 baz aralığında faiz indirimi beklediklerine yönelik açıklamalar gelmeye başladı.

Dolar/TL bu sabah 39,89'dan işlem gördü. Referans faiz (TLREF) ise dün yüzde 45,94'ten kapandı.

KÜRESEL PİYASALAR

Dış piyasalarda ise Asya borsaları yükselirken, yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nı (Fed) faiz indirimine yönlendirebilecek istihdam verilerini ve Kongre'ye taşınan kapsamlı vergi indirimi ve harcama yasa tasarısına ilişkin oylamayı bekliyorlar.

ABD'de yarın resmi tatil olması nedeniyle tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri bugün TSİ 15.30'da açıklanacak.

ABD Başkanı Donald Trump dün ABD'nin Vietnam ile ticaret anlaşmasına vardığını ve anlaşma kapsamında ABD'ye yapılan ihracattan yüzde 20 gümrük vergisi alınacağını açıkladı. Açıklamanın ardından, anlaşmalara ilişkin daha fazla ayrıntı açıklanacağı beklentileri kuvvetlendi ve Wall Street tarihi zirve seviyelerden kapandı. (Nefes, Reuters)

Dolar Faiz euro
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber