Gebze'de 6 katlı bina çöktü: 5 kişilik aileden Dilara sağ olarak kurtarıldı

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde altında metro inşaatı olduğu belirtilen 6 katlı bina yan yatarak çöktü. Binanın ikinci katında beş kişilik bir ailenin bulunduğu öğrenildi. Ekiplerin arama çalışmaları sürerken iki çocuğun cansız bedenine ulaşıldı.5 kişilik aileden Dilara Bilir, enkazdan sağ çıkarılırken gece anne ve babanın cansız bedenine ulaşıldı.

Kocaeli Gebze'deki Mevlana Mahallesi Issıkgöl Caddesi'nde 6 katlı bina, 07.30 sularında henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü. İhbar üzerine bölgeye polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Enkaz altında kalanların yaklaşık 2 yıldır binada ikamet eden Bilir ailesi olduğu öğrenildi.

En üst katta oturan bina sahibi ve orta kattaki kiracı çiftin, olay sırasında evde olmadıkları belirtildi.

Enkaz altında kalan ailenin kombi tamircisi Levent Bilir (44), eşi Emine Bilir (37) ve çocukları; Muhammed Emir (12), Nisa (14), Dilara Bilir (18) olduğu bildirildi.

İKİ KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Öğle saatlerinde 12 yaşındaki Muhammed Emir Bilir ve 14 yaşındaki Nisa Bilir'in cansız bedeni çıkarıldı. Ardından 18 yaşındaki Dilara Bilir sağ olarak kurtarıldı.

Gece kurtarma çalışmalarında beklenen mucize gerçekleşmedi. Gece boyunca süren çalışmaların ardından ekipler 19 saat sonra önce baba Levent Bilir, kısa bir süre sonra da anne Emine Bilir'in cansız bedenlerine ulaştı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş "Maalesef anne ve babanın cansız bedenlerine ulaşıldı. Sadece Dilara kızımız sağ çıkarıldı. Diğer 4 aile üyeleri maalesef kurtulamadı. Dilara kızımızla da görüştük, genel durumu iyi. Yaklaşık 19 saat süren arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Toplam 913 personel görev yaptı ve zamanla yarıştı. Çok yoğun bir çalışma gerçekleşti ve bundan sonra savcılığın incelemeleri sonrası enkaz kaldırma çalışmaları yapılacak. 12 binada 45 aile tahliye edildi. Tekrardan başımız sağ olsun ve Dilara kardeşimize de sağlık sıhhat diliyorum" dedi.

BİNA 2012'DE YAPILMIŞ

Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, binanın 2012 yılında yapılıp iskan aldığını, neden çöktüğüyle ilgili teknik ekiplerin çalışmasına devam ettiğini söyledi.

Aktaş, 375 kişinin arama kurtarma çalışmalarında görev aldığını, 8 zemin altı arama görüntüleme cihazı, 5 arama kurtarma köpeğinin de katılımıyla vatandaşlara ulaşmaya çalıştıklarını kaydetti.

Bir gazetecinin "Tedbir amaçları bazı bina ve iş yerleri boşaltıldı mı?" sorusuna ilişkin Aktaş, şu yanıtı verdi:

"Çalışma boyunca tahliye ettiğimiz binalarda birebir herhangi bir şey tespit edilmemiş olmakla birlikte, çalışma bölgesine, olayın meydana geldiği bölgeye yakın 9 binamızı boşaltma kararı aldık, tahliye ettik.

Bu tamamen tedbiren, birebir 8 binamızla ilgili tespit edilmiş bir şey. 9. binamızda da tereddüt üzerine boşaltılma oldu, tedbiren. Başka boşaltılması gereken alan var mı arkadaşlarımız çalışıyor."

Bölgedeki metro inşaatı veya binanın altındaki eczanenin olayla ilgisinin bulunup bulunmadığı sorulan Aktaş, "Olayın meydana gelişiyle ilgili elimizde herhangi bir somut tespit yok. Çalışmalar devam ediyor. Her türlü teknik kullanılıyor. Araştırmalar bittikten sonra gerekli açıklamalar yapılacak" diye konuştu.

"İHBAR YOK"

Aktaş, binayla ilgili ihbar yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya ise "Kesinlikle 112'ye ulaşan dün de daha önce de yapılan hiçbir ihbar yoktur. Bina 2012 yılında yapılmış, 2013'te iskanını almıştır. Binayla ilgili 112, CİMER, Valilik ve AFAD'a uluşan herhangi bir ihbar yoktur." bilgisini verdi.

Bir soru üzerine Aktaş, çöken apartmanın yanındaki binayla ilgili değil, bu olaydan çok önce bölgedeki başka bir binayla ilgili ihbarda bulunulduğunu ve bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını sözlerine ekledi.

BİNADA İKİ AİLE YAŞIYOR

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz normalde binada 2 aile, toplamda 7 kişinin yaşadığını bildirdi:

"Toplamda iki aileden oluşan 7 kişilik bir yaşam vardı ancak ulaştığımız bilgiler, mal sahibinin memlekette olduğuydu. Şu an enkaz altında olma ihtimali olan 5 kişi. Yaşayanlardan 2'si yok. Diğer katları boşmuş. Bir katı zaten eczaneymiş. O da saat erken olduğu için kapalı."

Öte yandan, çöken binanın eski fotoğrafı da ortaya çıktı. Binanın alt katında "Eczane Nehir"in faaliyet gösterdiği görüldü.

9 BİNA MÜHÜRLENDİ

Kocaeli Gebze'de yıkılan binanın yakınlarında bulunan 8 binada yaşayan vatandaşlar, evlerinden tahliye edildi. 9 bina zabıta ekipleri tarafından mühürlendi.

SORUŞTURMA AÇILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki binanın çökmesiyle ilgili Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, şu ifadelere yer verdi:

"Kocaeli’nin Gebze ilçesinde meydana gelen bina çökmesiyle ilgili Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturma çok yönlü olarak devam etmektedir. Hepimizi derin bir üzüntüye sevk eden bu elim olayda hayatını kaybeden iki evladımıza Allah’tan rahmet, yaralı olarak kurtarılan evladımıza acil şifalar diliyorum. Enkaz altında bulunan anne ve babanın da sağ salim kurtarılmasını temenni ediyorum."

Olaya ilişkin bilirkişi heyeti görevlendirildiğini açıklayan Bakan Tunç, "Devletimizin tüm kurumları ilk andan itibaren büyük bir gayret ve özveriyle çalışmalarını sürdürmektedir. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılabilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aralarında inşaat mühendisleri, jeofizik mühendisi ve mimardan oluşan bilirkişi heyeti görevlendirilmiştir. Bilirkişi heyeti, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından derhal olay yerindeki gerekli incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma kapsamında elde edilen bulgular ve bilirkişi incelemeleri doğrultusunda olayın nedenleri ve sorumlularının tespiti için adli süreç titizlikle sürdürülecektir" dedi.

Kocaeli
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber