İçişleri'nden Cizre'deki görüntülere soruşturma
İçişleri Bakanlığı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) eski Başkanı Mesud Barzani'nin Şırnak Cizre ziyaretindeki koruma görüntüleriyle ilgili iki müfettiş görevlendirildiğini açıkladı.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) eski Başkanı Mesud Barzani, Şırnak'ta düzenlenen “4’üncü Uluslararası Melaye Ciziri Sempozyumu'na" katıldı.
İçişleri Bakanlığı, Barzani'yi "korumak amacıyla" uzun namlulu ve üniformalı askerlerin yer aldığı görüntülerle ilgili inceleme başlattı.
Bakanlıktan, konuyla ilgili yapılan açıklamada "Cizre’de düzenlenen bir sempozyumla ilgili 'koruma görüntülerinin' kamuoyuna yansımasıyla birlikte, görüntülerle ilgili inceleme başlatılmış, sonrasında da konuyla ilgili 2 müfettiş görevlendirilmiştir" denildi.
BİR AÇIKLAMA DA AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK'TEN
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Habertürk'te katıldığı canlı yayında, görüntülerle ilgili konuştu. Çelik, şunları söyledi:
- "Bahsettiğiniz görüntü tabii ki nahoş ve olumsuz yorumlara zemin teşkil etti. Bununla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı bir soruşturma yürütüyor. Sonuç olarak sayın Barzani'nin aktif görevi yok. Tabii ki güvenliğini sağlanması gerekir Türkiye Cumhuriyeti Barzani'yi koruyacak kudrete sahiptir.
- Biz yayına girmeden onun ofisi adına sayın Bahçeli ile ilgili saygısız mesaj yayınlandı. Sayın Bahçeli'nin önemli bir röportajı yayınlandı Türkgün Gazetesi'nde. Barzani'nin ofisinde bir sözcü yapmış bu açıklamayı. Kaleme alınan metin saygısız metin. Irkçı faşist gibi ifadeler kullanılıyor. Sayın Bahçeli'nin bu değerlendirmeyi yaparken sayın Barzani'yi koruyan güvenlikçilerle ilgili değerlendirmesi var ama sayın Barzani'nin şahsına ilişkin bir olumsuz değerlendirmesi yoktur.
- Barzani'nin şahsıyla, ziyaretiyle olumsuz ifade yok, görüntülerle olumsuz ifadeleri var. Ofis sözcüsü ırkçı ve şovenist gibi ifadeler kullanmış. Sayın Bahçeli'nin terörsüz bölge çerçevesinde etrafımızda kurulan saygı sevgi ilişkisi diyor. Orada asıl açıklamayı yapan kişi kimse onun kullandığı dil ırkçı ve şovenist.
- O açıklama doğrudan sayın Bahçeli'ye karşı saygısız ifadelerdir. Bu kabul edilemez ve mutlaka düzeltilmesi gerekir. Terörsüz bölge için emek veren bütün bir siyasi hayatın gücünü bu işe seferber etmiş, bu üslubun kullanılması akılsızlık, idraksizlik. Bunu kim kaleme almışsa düzeltilmesi gerekir. Sayın Barzani'nin ülkemize ziyareti milletimizin alicenaplığının göstergesidir diyor sayın Bahçeli.
- Orada sayın Bahçeli'nin verdiği mesaj nahoş görüntülerle ilgilidir. Barzani'yle, gelişiyle ilgili bir cümle yok. Ofisin ifadeleri sayın Bahçeli'ye karşı kullanılması asla kabul edilemez. Bu dil terörsüz bölge sürecine zarar verecek bir dil olmuş."