İşlenmiş yağlı gıdaların bir zararı daha ortaya çıktı
Bilim insanları sık sık uyardıkları işlenmiş gıdalarla ilgili endişe yaratan bir araştırma yaptı.
İnsan sağlığına birçok zararı olduğuna dair çok sayıda araştırmaların yapıldığı işlenmiş gıdalarla ilgili dikkat çekici bir araştırma yapıldı.
ABD'deki Philadelphia Çocuk Hastanesi'nde tedavi altındaki hastaların sağlık verilerini analiz eden uzmanlar işlenmiş gıdaların astımı tetikleyebileceğini tespit etti.
Bilim insanları işlenmiş gıdalardaki kimyasalların solunum yolunda iltihaplanmaya sebep olabileceğini ve bunun da hastalığı tetikleyebileceğini duyurdu.
Philadelphia Çocuk Hastanesi'ndeki hastalar arasında yapılan araştırmada doymuş yağ oranı yüksek gıdaların hastalar obez olmasa bile nötrofilik astımla ilişkisi olduğunu ortaya çıktı.
Bilim insanları bu astım türünün en ciddi ve tedavisi zor astım türlerinden biri olduğunu söylerken, hayvansal yağlarda ve işlenmiş gıdalarda bulunan stearik asitin akciğerlerde zincirleme reaksiyon başlatarak solunum yollarında iltihaplanmaya ve bunun sonucunda da astım gelişimine neden olduğunun altını çizdi.
Araştırmacılar ayrıca zeytinyağı başta olmak üzere bitkisel bazı yağlarda bulunan oleik asidin ters bir etki yaparak iltihabı bastırabildiğini keşfetti.
Philadelphia Çocuk Hastanesi'nde görevli Dr. David Hill, "Bu çalışmadan önce, birçok kişi çocukluk çağı obezitesinin bu tür astıma neden olduğunu düşünüyordu. Ancak obez olmayan çocuklarda nötrofilik astım gözlemledik, bu yüzden başka bir mekanizma olabileceğinden şüphelendik. Klinik öncesi çalışmalar ve çocuklarda yapılan araştırmalarda, belirli doymuş uzun zincirli yağ asitleri içeren diyetlerin obeziteden bağımsız olarak nötrofilik astıma neden olabileceğini bulduk." dedi.