İsrail'den Türkiye raporu: İkilem yaratıyor
Beşar Esad'ın devrilmesi sonrasında Suriye üzerinde birçok senaryo masaya yatırılırken İsrail'den dikkat çekici bir rapor geldi. Raporda, Ankara'nın hamlelerine de vurgu yapıldı.
Suriye'de yıllardır devam eden iç savaş ve karışıklık bu ayın başında ülkenin devlet başkanı Beşar Esad'ın devrilmesi sonrasında Suriye farklı bir bağlamda tartışılmaya başlandı...
Uluslararası kamuoyu ve batılı ülkeler Suriye'deki yeni yönetimle sık sık görüşüp, diplomatik kanalları açık tutmaya çalışırken, Esad'ın devrilmesinden sonra Golan Tepeleri'ndeki askeri gücünü artırarak tepki çeken İsrail bir rapor hazırladı.
Yayınlanan raporu Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü tarafından yayınlanırken, Suriye'de İsrail'in olası hamleleri ve Türkiye'ye bakış mercek altına alındı.
Raporda, Türkiye'nin Suriye'de tehdidi artırmasından endişe edildiği belirtilirken Ankara'nın omurgasını terör örgütü PKK/YPG'nin oluşturduğu SDG'ye karşı tutumuna da dikkat çekildi.
Bu durumun İsrail için ikilemler oluşturduğu kaydedilirken İsrail'in İran ve Lübnan arasındaki kara bağlantısını kesmek için ABD'nin Suriye'deki askeri varlığını devam ettirmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.
"EĞER İSRAİL SDG'YE DESTEK VERİRSE..."
ABD'de Ocak ayında göreve resmen başlayacak Donald Trump'ın önceki döneminde ABD'yi Suriye'den çekmek istediğine dikkat çekilirken İsrail'in Suriye'nin kuzeydoğusuyla ilgili sınırlı bir çıkarı olduğu belirtiliyor.
Raporda ayrıca İran'dan Suriye toprakları üzerinden Hizbullah'a giden silah sevkıyatının önlenmesinin de İsrail'in çıkarına olacağı aktarıldı.
Öte yandan İsrail'in omurgasını terör örgütü PKK/YPG'nin oluşturduğu ve ABD'nin desteklediği SDG'ye yardım etmesinin Türkiye ile İsrail arasında hali hazırda yüksek olan gerilimi artırmasından da endişe edildiği belirtildi.