İsrail'in Hamas liderlerine saldırısında Türkiye detayı

İsrail ordusunun dün Doha’da Hamas liderlerinin bir araya geldiği bölgeye düzenlediği saldırıyla ilgili dikkat çeken bir Türkiye detayı ABD basınında yer aldı.

İsrail’in dün Katar’ın başkenti Doha’da düzenlediği saldırı dünyada geniş çaplı tepkilere yol açtı.

İsrail ordusu dün Katar'ın başkenti Doha'da Gazze'de ateşkesi görüşen Hamas müzakere heyetini hedef almıştı. Saldırıda 1’i Katarlı güvenlik gücü, 5’i Hamas üyesi olmak üzere 6 kişi hayatını kaybetmişti.

Hamas liderlerinin ise saldırıdan sağ kurtulduğu bildirilmişti. Ölenler arasında Hamas liderlerinden Halil el Hayya’nın oğlu Humam'ın da olduğu belirtiliyor.

Hamas, liderlerinden Halil el Hayya'nın İsrail saldırısından sağ kurtulduğunu belirtti.

İsrail’in ABD Büyükelçisi Yechiel Leiter, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bölge daha iyiye doğru değişiyor. Eğer bu sefer onları yakalayamadıysak, bir sonraki sefer yakalayacağız" dedi.

Türkiye dahil birçok ülke ve Birleşmiş Milletler saldırıyı kınarken ABD Başkanı Donald Trump, saldırıyı “talihsiz” olarak niteledi ve ABD'nin operasyonu önceden onaylamadığını belirtti.

HAFTALAR ÖNCEDEN UYARILDI

Saldırı Gazze'de ateşkes ve esir takası süreçlerine büyük zarar verirken ABD basınında yer alan bir Türkiye iddiası dikkat çekti.

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail'in dün Hamas heyetine yönelik saldırısından önceki haftalarda Türkiye ve Mısır, Hamas'ı uyardı.

Türk ve Mısırlı yetkililerin, Hamas yönetimine toplantılarda güvenliği artırma yönünde uyarı gönderdiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Katar'ın başkenti Doha'da Hamas müzakere heyetine yönelik saldırısının lanetlendiğini bildirmişti. Açıklamada, bu saldırıyla beraber, İsrail'in bölgede hedef aldığı ülkeler listesine ateşkes müzakerelerine arabuluculuk yapan Katar'ın da eklendiğine işaret edilerek, bu durumun, İsrail'in bölgedeki yayılmacı siyasetinin ve terörizmi bir devlet politikası olarak benimsediğinin açık bir kanıtı olduğu kaydedilmişti.

İsrail
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber