İthal sanılan meyve artık Hatay’da yetişiyor: Kilosu 180 lira

Hatay'da geçen yıl deneme amaçlı ekilen tropik meyve olan ejder meyvesinden yüksek verim alan çiftçiler üretim alanını arttırdı. Kilosu 180 liradan satılan meyve, hem lezzeti hem de besin değeriyle dikkat çekiyor.

Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip illerinden Hatay’da, tarımsal çeşitlilik her geçen yıl artıyor. Arsuz ilçesine bağlı Madenli Mahallesi’nde çiftçilik yapan 59 yaşındaki Fehmi Kaba, üç yıl önce tropik iklim meyvesi üretimine başladı. Kış aylarının ılıman geçtiği bölgede üretim koşullarını değerlendiren Kaba, geçen yıl bir dönüm arazide yetiştirdiği meyveden bir tondan fazla ürün elde etti.

ÜRETİMİ İKİ KATINA ÇIKARDI

Elde ettiği yüksek verimden memnun kalan Kaba, bu yıl üretim alanını iki dönüme çıkardı. Serasında hem beyaz hem de kırmızı türünü yetiştirdiği meyvede hasada başlayan üretici, kilogram fiyatını tarladan 180 TL olarak belirledi.

Fehmi Kaba, üretim sürecinde domates, biber, kavun veya karpuzla benzer yöntemler kullandıklarını belirterek, “İlacını, suyunu ve gübresini zamanında veriyoruz. Ancak bu meyve ne sıcağı ne de soğuğu seviyor. Buna rağmen iyi bir verim alıyoruz. Geçen yıl bir dönümden bir tondan fazla ürün elde ettim. Bu yıl dondan ve sıcaktan etkilense de yine de iyi bir hasat bekliyorum,” dedi.

TÜCCARLAR TADINA HAYRAN KALDI

Seradan doğrudan alım yapan tüccar Halil Ay ise tropik meyvenin lezzetine ve besin değerine dikkat çekti. Ay, “Arsuz Madenli’deyiz, tadına bakmaya ve satın almaya geldik. Güçlü bir probiyotik ve lif kaynağı. Tadı kiviye benziyor, muz gibi soyuluyor, şekersi bir aroması var. Gerçekten çok beğendik,” ifadelerini kullandı.

Hatay’da üretim alanı her geçen yıl artan bu tropik meyve, hem yüksek kazanç sağlaması hem de tüketici ilgisinin büyümesiyle bölgedeki çiftçiler için yeni bir gelir kapısı haline geldi.

Hatay
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber