‘İthalatı önlemek için ayçiçeği üretilmeli’

Türkiye’nin 1.5 milyon ton rafine yağa ihtiyacı olduğunu, bunu da 3.5 milyon ton ayçiçeği üretilmesi halinde karşılanabileceğini anlatan Prof. Dr. Okan Gaytancıoğlu, “Ancak biz 1 milyon ton üretiyoruz. Türk insanının yüzde 90’ı ayçiçeği tüketiyor. Dolayısıyla bizim ayçiçeği üretmemiz gerekiyor” dedi.

YURDAGÜL UYGUN / NEFES

Türkiye’nin gıda ithalatı bir yılda yüzde 20 artarak, 15.7 milyar liraya yükselirken, ihracatı yüzde 0.2 azaldı. Gıda ithalatında ham ayçiçeği yağı ve ayçiçeği en önemli kalemler arasında yer alıyor.

Sekiz ayda 723.8 bin ton ham ayçiçeği yağına 872.6 milyon dolar ödenirken, 736.9 bin ton ayçiçeğine 474.2 milyon ton ödeme yapıldı. Bu dönemde 476.7 tonluk rafine ayçiçeği ihracatı yapılarak, 707.4 milyon dolarlık gelir elde edildi. Bitkisel yağ sektöründe toplam ihracat 1.3 milyar dolar olurken, ithalat 2 milyarı geçti.

10 MİLYON TON

Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’nin 10 milyon ton ayçiçeği işleme kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin 1.5 milyon ton rafine yağa ihtiyacı olduğunu, bunu da 3.5 milyon ton ayçiçeği üretilmesi halinde karşılanabileceğini anlatan Gaytancıoğlu, “Ancak biz 1 milyon ton üretiyoruz. Türk insanının yüzde 90’ı ayçiçeği tüketiyor. Dolayısıyla bizim ayçiçeği üretmemiz gerekiyor” dedi.

Ayçiçeğinin veriminin sulamayla arttığına işaret eden Gaytancıoğlu, “Ayçiçeği için üretim üssü Trakya, Marmara ve Karadeniz olarak bilinse de Konya, Çankırı, Çorum üretici bölgeler haline geldi. Hatta Güneydoğu’da ekilmeye başladı. Biz buralarda çok rahat ayçiçeği üretimini artırabiliriz. Bunun için çiftçinin desteklenmesi lazım. Çiftçi buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ayçiçeği tarımı yapabilir. Ama ikinci ürün için çiftçiye destek yok. Destek verilirse, üretim artar, dışa bağımlılık azalır. Niteliksiz tarım politikalarda dışa bağımlı oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayçiçeği Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber