Kırmızı et tartışması: Sağlık için ne kadar tüketilmeli?

Her ne kadar yüksek fiyatları nedeniyle ülkemizde erişimi her geçen gün zorlaşsa da kırmızı et tüketimiyle ilgili sağlık tartışmaları dünyada gündeme gelmeye devam ediyor. Araştırmalar, aşırı kırmızı et tüketiminin kalp hastalıkları ve kansere kadar uzanan riskler taşıdığını ortaya koyuyor.

Kırmızı et; B vitaminleri, protein ve vücut tarafından kolay emilen demir açısından zengin bir kaynak. Ancak aynı zamanda yüksek miktarda kolesterol ve doymuş yağ içeriyor. Bu da kalp-damar hastalıklarıyla ilişkilendiriliyor.

İşlenmiş et ürünlerindeki (sucuk, salam, sosis) koruyucuların ve yüksek ısıda pişirme sırasında oluşan kimyasalların ise kansere yol açabileceği yönünde güçlü kanıtlar bulunuyor.

YENİ ARAŞTIRMALARDAN ÇARPICI SONUÇLAR

Nature Medicine dergisinde yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırmada, 100 bini aşkın sağlık çalışanı yıllar boyunca takip edildi. Sonuçlara göre, en fazla kırmızı et tüketenler, 70 yaşına sağlıklı bir şekilde ulaşma ihtimali en düşük gruptaydı. Bu kişilerde kronik hastalık görülme oranı daha yüksek, zihinsel ve fiziksel sağlık ise daha düşük çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı da benzer bulgulara işaret ediyor. Buna göre her 100 gram kırmızı et tüketimi kanser riskini %17, her 50 gram işlenmiş et tüketimi ise %18 artırıyor.

KLİNİK DENEYLERDEN DESTEKLEYİCİ VERİLER

Gözlemsel çalışmaların yanında, rastgele kontrollü deneylerden de benzer sonuçlar geliyor. 2019’da Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, kırmızı et açısından zengin diyetin, aynı miktarda doymuş yağ içeren etsiz diyete kıyasla kolesterolü daha fazla yükselttiğini ortaya koydu.

Ayrıca, kırmızı et tüketenlerde vücutta TMAO adı verilen ve kalp hastalıklarıyla bağlantılı bir kimyasalın seviyeleri de belirgin şekilde artmıştı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber