KKTC Başbakanı Grand Isias Hotel davasına katıldı

KKTC Başbakanı, 6 Şubat depremlerinde aralarında KKTC'li sporcuların da olduğu 72 kişinin öldüğü Grand İsias Hotel'e ilişkin 6 kamu görevlisinin yargılandığı davanın ikinci duruşmasına katıldı.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve aralarında KKTC'li sporcuların da olduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği Grand İsias Hotel'e ilişkin 6 kamu görevlisinin yargılandığı davanın ikinci duruşmasına katıldı.

Üstel, Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma öncesi Adıyaman Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Davanın ikinci aşaması olan kamu görevlilerinin yargılanması için kente geldiklerini belirten Üstel, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak halkımızla birlikte, Grand İsias Oteli davasını en başından itibaren büyük bir kararlılıkla ve tek yürek halinde takip ediyoruz. Daha önce otelin sahipleri ve inşaat sürecinde sorumluluğu bulunan kişiler hakkında açılan davayı Adıyaman'da yakından takip ettik ve davanın sonuçlanmasına hep birlikte tanıklık ettik. Şimdi ise davanın ikinci aşamasında, kamu görevlilerine yönelik açılan kamu davasını takip etmek üzere yeniden buradayız" dedi.

Süreci adım adım takip etmeye devam edeceklerini belirten Üstel, "Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin adaletine güveniyoruz. Ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin halkına, hükümetine, muhalefetine ve tüm kurumlarına bir söz verdik. Şampiyon meleklerimize söz verdik ve bu dava sonuçlanana dek, sürecin en yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Dava sonuçlanana dek, sürecin en yakın takipçisi olmaya devam edeceğim. Talebimiz nettir. Doğal bir afeti felakete dönüştüren sorumluların yargı önünde hesap vermesi ve adaletin tecelli etmesidir. Bu davaların insanlığa ibret olmasını ve benzer acıların bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Bu dava sonuçlanana kadar, ne olursa olsun Adıyaman'a gelmeye ve bu süreci adım adım izlemeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

ALTI KAMU GÖREVLİSİ YARGILANIYOR

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya da sorumluların cezalandırılmasını istediklerini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, KKTC'den sporcuların da aralarında yer aldığı 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Hotel'e ilişkin 6 kamu görevlisinin yargılandığı davanın ilk duruşması 24 Nisan’da yapılmıştı.

KKTC CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yazılı açıklama yaptı. Tatar, KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, şunları kaydetti:

- "Anavatanımız Türkiye'de 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinde, Adıyaman İSİAS Otelinde hayatlarını kaybeden Şampiyon Meleklerimizin, onların velilerinin ve öğretmenlerinin dava sürecini en başından itibaren büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Yalnızca çalışkanlıklarıyla değil, sporculuklarıyla da öne çıkan, halkımızın en seçkin gençlerinin hayatlarının baharında ve bir anda, adeta ellerimizin arasından kayıp gitmesi ilk günden bu yana hepimizi derin bir üzüntüye ve acıya boğmuştur. Onların gencecik yaşamlarına, kıymetli ailelerinin gelecek umutlarına mal olan bu elim, tarifi imkansız kaybın, istisnasız tüm sorumlularının hak ettikleri en ağır cezaları almaları, hukuki süreçten en büyük ve en acil beklentimizdir. Adalet ancak böyle sağlanabilecektir.

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak, bütün bu acılı süreçte, halkımızın ve hükümetimizin gösterdiği dikkati ve hassasiyeti aynen paylaşıyorum. İnanıyorum ki Şampiyon Meleklerimiz yüreğimizin en müstesna yerinde daima yaşayacak ve daima özlemle hatırlanacaklardır. KKTC Cumhurbaşkanı olarak hukuki süreci takip etmeye ve acılı ailelerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğimizi vurguluyorum. Bu vesile ile bir kez daha onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, acılı ailelerine, arkadaşlarına, sevenlerine ve halkımıza en içten baş sağlığı dileklerimi sunuyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun."

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşmada dinlenen dönemin belediye başkan yardımcısı Osman B., ruhsatta sadece imzası bulunduğunu belirterek, “Herhangi bir kusurum yoktur” dedi.

Belediye İmar Müdürü Yusuf G., belediye yetkililerinin inşaat denetleme yetkisi bulunmadığını, sorumluluğun müteahhitte olduğunu söyledi. Ruhsat Büro Şefi Bilal B. ise inşaatın yapımından fenni mesullerin sorumlu olduğunu savundu. Diğer sanıklar Mehmet Salih A., Abdurrahman K. ve Fazlı K. da suçlamaları reddederek önceki savunmalarını tekrar etti.

Mahkeme heyeti, savunmaların ardından sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin devamına ve tutuklama taleplerinin reddine karar verdi. Davaya ilişkin bilirkişi raporunun henüz dosyaya ulaşmadığını belirten mahkeme heyeti, ilgili kuruma yazı yazılarak sürecin hızlandırılmasını isteyerek duruşmayı 6 Kasım 2025 tarihine erteledi.

KKTC Deprem
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber