Komşuda neo-Nazi liderin erken tahliyesine büyük tepki

Yunan neo-Nazi partisi Altın Şafak'ın lideri Michaloliakos 5 yıl hapis yattıktan sonra serbest kaldı.

Yunanistan’daki aşırı sağcı ve neo-Nazi görüşleriyle bilinen Altın Şafak (Golden Dawn) partisinin lideri Nikos Mihaloliakos, 13 yıllık hapis cezasının henüz yarısını bile tamamlamadan şartlı tahliye edildi.

Devlet medyasına göre, 67 yaşındaki Mihaloliakos, sağlık durumu gerekçe gösterilerek kalan cezasını ev hapsinde çekmesine yargı kurulu tarafından karar verildi.

Hitler selamıyla tanınan Mihaloliakos'un 2020 yılında hüküm giydiği davada, partisi Altın Şafak organize suç örgütü olarak tanımlanmıştı.

Altın Şafak üyeleri, göçmenlere ve siyasi muhaliflere yönelik birçok şiddet eylemiyle ilişkilendirilmişti. Bunlar arasında, anti-faşist müzisyen Pavlos Fyssas’ın öldürülmesi, Mısırlı balıkçıları öldürmeye teşebbüs ve komünist sendikacılara saldırılar yer alıyor.

SOL PARTİLER AYAKTA

Tahliye kararı özellikle sol partilerden büyük tepki çekti.

Yunanistan’ın sol partilerinden Yeni Sol (New Left), devlet medyasına yaptığı açıklamada, kararın “kolektif hafızaya ve demokrasi ile adalet mücadelesine ağır bir darbe” olduğunu belirtti.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise karara itiraz edilmesi gerektiğini savundu. Açıklamada, “Altın Şafak’ın işlediği suçlar, halkın ve gençliğin bilincinde zaman aşımına uğramamıştır” ifadesi kullanıldı.

ÜÇÜNCÜ BÜYÜK PARTİ OLMUŞTU

Mihaloliakos, 2012 yılında ülkenin ekonomik krizi sırasında yükselen milliyetçi ve göçmen karşıtı söylemlerle Altın Şafak’ı ülkenin üçüncü büyük partisi haline getirmişti.

Her ne kadar parti resmi olarak neo-Nazi kimliğini reddetse de, Nazi sembollerini ve retoriğini açıkça benimsedi.

Yunanistan
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber