Kriz derinleşiyor: Asker Z kuşağının safına geçti, cumhurbaşkanı 'darbe girişimi' dedi

Madagaskar'da su ve elektrik kesintileri nedeniyle Z kuşağı öncülüğünde başlatılan hükümet karşıtı protestolara ordunun elit birliği de destek verdi. Bunun üzerine Devlet Başkanı Rajoelina bunun "darbe girişimi" olduğunu söyledi.

Fotoğraf: REUTERS/Zo Andrianjafy

Madagaskar'da Z kuşağının su ve elektrik kesintilerine karşı başlattığı protestolar şiddetli bir şekilde devam ediyor. Devlet Başkanı Andry Rajoelina'nın "diyalog" çağrısını "İstifa et" sözleriyle reddeden Z kuşağına ordunun elit birliği de destek verdi.

Hükümet karşıtı protestocularla el ele veren elit Ordu Personeli İdare Merkezi (CAPSAT), dün General Demosthene Pikulas'ı ülkenin yeni ordu komutanı ilan etti.

Bu atama başkent Antananarivo'daki askeri karargahta Savunma Bakanı Manantsoa Deramasinjaka Rakotoarivelo'nun katılımıyla gerçekleşti.

İKTİDARA GELMESİNDE ROL OYNAYAN BİRLİK

Bakan, Pikulas'ı tebrik ederek ordu içindeki bölünmeyi fiilen onaylarken Rajoelina bunu "yasadışı güç gasbı girişimi" olarak niteledi.

CAPSAT birliği, 2009'daki darbede Rajoelina'nın iktidara gelmesinde belirleyici rol oynamıştı.

'EMİRLER ARTIK BİZDEN ALINACAK'

Dün videolu mesaj yayınlayan elit birlik, "Artık kara, hava ve deniz kuvvetlerinin hepsi emirleri CAPSAT'tan alacak" açıklamasını yaptı. Başkanlık Ofisi ise bunun "zorla ve yasadışı biçimde iktidarı ele geçirme girişimi" olduğunu bildirdi.

Törenin ardından konuşan Pikulas, "Son günlerde yaşananlar öngörülemezdi. Ordu, ülkede sükuneti ve barışı yeniden tesis etmekle yükümlüdür" dedi.

Rajoelina’nın istifası sorulduğunda ise "askeri tesislerde siyaset konuşulmayacağını" söyleyerek yanıt vermekten kaçındı.

'ÜSTLERİNİZE SİLAHLARINIZI DOĞRULTMAKTAN ÇEKİNMEYİN'

CAPSAT birliği cumartesi günü diğer birliklerden komutanlarını dinlememelerini ve hükümet karşıtı protestolara destek vermelerini istedi.

Birliktekiler açıklamalarında "Yalaka olup çıktık. Halkı korumamız gerekirken yasadışı emirleri uyguluyoruz. Üstlerinizin emirlerini yerine getirmeyin. Yoldaşlarınızı vurmanızı söyleyenlere silahlarınızı doğrultun çünkü biz öldüğümüzde ailelerimize onlar bakmayacak" dedi.

CAPSAT Albayı Michael Randrianirina da "Bu bir darbe değil, halkın çağrısına yanıt verdik" açıklamasını yaptı.

DİYALOG ÇAĞRISINA RAĞMEN TANSİYON DÜŞMEDİ

Başbakan Ruphin Fortunat Zafisambo hükümetin gençler, sendikalar ve askerler dahil tüm kesimleriyle diyaloğa açık olduğunu söyledi. Ancak sokaktaki tansiyon düşmedi.

Senato'da da Rajoelina'nın yakın müttefiki olarak görülen Senato Başkanı General Richard Ravalomanana görevden alındı. Bu karar,"istikrar, adalet ve şeffaf yönetim" talep eden halkın beklentisine yanıt olarak gösterildi.

Ancak halkın esas talebinin Rajoelina'nın istifası ve "öldürülenler için özür dilemesi" olduğu belirtiliyor.

Z kuşağı Madagaskar
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber