Murat Çalık'a ikinci biyopsiye CHP'den tepki
İki kez kanser hastalığını yenen Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık'ın hapishane koşullarında sağlık durumu kötüleşti ve ikinci kez kemik iliği biyopsisi yapıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Şahbaz "Daha önce verilmiş bir rapor var, alınmış biyopsiler var. Eğer ihtiyaç duyulursa, bu biyopsi materyalleri tekrar değerlendirilebilir başka bir hekim tarafından. Ama biyopsinin tekrarlanması… Gerçekten artık buna isim veremiyoruz" dedi.
İstanbul'da Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık, 19 Mart operasyonları kapsamında tutuklanmıştı. Ancak Çalık'ın daha önce kanser atlatmış olması dolayısıyla sağlığı risk teşkil ediyor. Öte yandan tutukluluk sürecinde 20 kilo veren ve hastaneden elleri kelepçeli şekilde cezaevine sevk edilen Çalık İzmir Şehir Hastanesi’nde yeniden tedavi altında. Bununla birlikte Çalık'a bugün ikinci kez kemik iliği biyopsisi yapılmasına CHP'den tepki geldi.
Hastanede bekleyen Çalık'ın ailesiyle bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 124 gündür tutuklu Çalık'ın ailesinin yaşadığı İstanbul’dan yüzlerce kilometre uzaklıktaki Buca Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne naklinin yapıldığını belirtti. Çalık'ın 20 kilo kaybettiğini hatırlatan Şahbaz "İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan tetkiklerde blast hücrelerinin yüzde 4-5 civarında ve hastalık düzeyinin yüksek riskli olduğu tespit edildi. Daha önce geçirdiği iki atak akut miyeloblastik lösemi, ki löseminin en ağır formlarından biridir, iki defa tedavi olmasına rağmen; ve üzerine bir de lenfoma hikayesi var. Tüm bunlardan tedavi olmuş olması ve hastane koşullarında yüksek risk altında bulunması başkanımızın tutuksuz yargılanması için güçlü bir gerekçedir" dedi.
RAPORDA TAHRİFAT İDDİASI
Bunlara rağmen sürekli cezaevi sevki yaşayan Çalık için üniversite hastanesinden alınan tetkiklerin de yeterli görülmediğini hatırlatan Şahbaz "Burada Adli Tıp’taki belgeleri incelediğimizde, blast hücrelerinin yüzde beş iken, orijinal raporunda yüzde dört-beş civarında iken, üç-dört civarında olarak değiştirildiğini de görüyoruz. Bu bir tahrifattır aynı zamanda. Ve ikinci defa tüm tetkiklerin istenmesine karar verilmiştir. Bu da gerçekten büyük bir eziyettir" diye konuştu.
BİYOPSİNİN TEKRARLANMASINA TEPKİ
Şahbaz, Başkan Mehmet Murat Çalık’a ikinci kez yapılan kemik iliği biyopsisinin hem sağlık açısından riskli hem de insan hakları açısından kabul edilemez olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Kemik iliği biyopsisi çok travmatik bir biyopsi. Bu, normal koşullarda çok basit bir şekilde alınan bir biyopsi değil. Daha önce alınmış, bunun sonuçları var, hakem hastaneden alınmış. Buna rağmen tekrarlanma talebi var. Bu yaşatılan hukuksuzluğun, bu yaşatılan eziyetin bir devamı niteliğinde bir şey. Bunun tekrar alınmasına gerek yoktu. Çünkü anestezi uygulanıyor dışında, acılı bir süreç, ağrılı bir süreç, riskli bir süreç. O yüzden başkanımızın ikinci defa kemik iliği biyopsisine zorlanması, mecbur bırakılması, bu yaşatılan hukuksuzluğun cezaya dönüşmesinin, tutukluluğun cezaya dönüşmesinin bir sonucu. Yani bunu normal karşılamıyoruz. Çünkü daha önce verilmiş bir rapor var, alınmış biyopsiler var. Eğer ihtiyaç duyulursa, bu biyopsi materyalleri tekrar değerlendirilebilir başka bir hekim tarafından. Ama biyopsinin tekrarlanması… Gerçekten artık buna isim veremiyoruz.”