Otoda ikinci el rekoru geliyor

Otomotivde 2025’in ilk on ayında hem sıfır hem ikinci elde talep güçlenirken, fiyatlarda yukarı yönlü trend sürüyor.

SONGÜL DALGIÇ BİLGİLİ / NEFES

Türkiye otomotiv pazarında 2025’in ilk on ayında hem sıfır hem ikinci elde talep güçlenirken, fiyatlarda yukarı yönlü trend sürüyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, enflasyondan korumak isteyenlerin yılın ikinci yarısından itibaren yatırımlarını otomobile çevirdiğini belirterek, 2024’te 7.5 milyon adet olarak gerçekleşen ikinci elde 9 milyon adet ile rekora gidildiğini söyledi.

YÜZDE 3 ARTIŞ VAR

İkinci el araç pazarında yılın ilk yarısının dengeli ama yavaş geçtiğini dile getiren Yalçın, “Bunun en önemli sebebi, sıfır kilometrede uygulanan kampanyalar ve bazı dönemlerde 0 km ile 2. el fiyat farkının daralmasıydı. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren tablo tamamen değişti. Talepte hızlı bir artış yaşandı, takaslı işlemler çoğaldı ve piyasada belirgin bir hareketlilik oluştu” dedi. Yaz aylarından itibaren hem sıfır hem ikinci el talebinde yaşanan canlanmada konut piyasasındaki durgunluğun, yüksek faizlerin, vergi düzenlemelerinin ve parasını reel olarak korumak isteyen tüketicilerin birikimlerini otomobile yönlendirmesinin etkili olduğunu vurguladı.

İkinci el araç pazarında fiyatların aylık yüzde 1.5 ile yüzde 3 bandında düzenli artışlar yaşandığını açıklayan Yalçın, yılın son çeyreğinde de bu trendin sürmesinin beklendiğini söyledi. İthal araçlarda yürürlüğe giren vergi artışlarının da pazarda dengeleri değiştireceğini işaret eden Yalçın, kısa vadede fiyat artışları nedeniyle talepte bir yavaşlama, bazı modellerin satışlarında ise belirgin gerileme görülse de talebin hem yerli üretime hem ikinci ele doğru kayacağını kaydetti.

SIFIR OTOYA KAMPANYA DOPİNGİ

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, Türkiye sıfır otomobil ve hafif ticari araç pazarının ocak–ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.2 artarak 1 milyon 43 bin 796 adete ulaştığını anımsatarak, 2025’in otomotiv sektörü açısından adet, talep ve fiyatlama bakımından son yılların en hareketli dönemlerinden biri olarak kayıtlara geçeceğini vurguladı. Yalçın, kasım ve aralıkta markaların kampanya yoğunluğunun arttığını, sıfır araç pazarında yılı 1.4 milyon adede yakın bir seviyede kapatmasını beklediklerini ifade etti.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber