Oxford Üniversitesi: Işınlanmayı bulduk

Oxford Üniversitesi'nde görevli bilim insanları ışınlanmayı (teleport) başardıklarını açıkladı.

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Oxford Üniversitesi'nde görevli bilim insanları kuantum bilgisayarları arasında veri akışını sağlayarak ışınlanmayı gerçekleştirdiklerini duyurdu.

İngiliz medyasında yer alan haberlerde bilim insanlarının ışık parçacıklarını (fotonlar) kullanarak iki ayrı cihaz arasında ortak bir kuantum bağlantısı oluşturmayı başardıkları kaydedildi.

Bilim insanları bir bilgisayar algoritmasının temel bileşenleri olan mantıksal kapıları, yaklaşık 1.8 metreden daha uzun bir mesafeyle ayrılmış iki kuantum işlemci arasında başarıyla ışınladı.

Araştırmada iki işlemci uzaktan çalışarak bilgi işlem görevlerini tamamlamak için aynı algoritmayı paylaştı. Uzmanlar bunun "ölçeklenebilirlik sorununu" çözmek için önemli bir adım olduğunu açıklarken, şu anda bu işlemi yapacak bilgisayarların devasa boyutlarda olduğu da hatırlatıldı.

Araştırmada kuantum bitleri olarak da bilinen ve standart bilgisayarlardaki bitlerin yerini alan kübitler işlem yapabilecek bilgisayar geliştirilmesi için de bu buluşun önemli olduğu belirtildi.

Yeni buluş bilim insanlarının devasa bir makine inşa etmek yerine verileri bir dizi küçük cihaz arasında taşımasına da olanak tanıyor.

İŞLEM HIZINI ARTIRABİLİR

Geleneksel bitlerin verileri sıfırlar ve birler şeklinde depolayıp aktardığı belirtilirken, kübitler kuantum fiziğinden yararlanarak aynı anda hem sıfır hem de bir olarak var olabiliyor.

Bu nedenle kuantum cihazları bir gün bilgisayar endüstrisinde devrim yaratabilir, çünkü bir bilgisayarın işlem hızını önemli ölçüde artırabilirler.

Bu, bilim insanlarının kuantum ışınlanmayı başarıyla gerçekleştirdikleri ilk sefer değil.

Daha önceki uluslararası ekipler, ışınlanmanın kübitleri hareket ettirmeden verileri bir konumdan diğerine nasıl aktarabileceğini göstermişti.

2023'ün sonlarında bilim insanları, görüntünün kendisini fiziksel olarak göndermeden ışık kullanarak bir görüntüyü ışınlamayı başardılar.

Oxford Üniversitesi'nde araştırmada görev alan Dougal Main isimli bilim insanı ise, "Daha önceki araştırmalarda kuantum ışınlanmasında kuantum durumlarının fiziksel olarak ayrılmış sistemler arasında aktarılmasına odaklanılmıştı. Bizim çalışmamızda ise bu uzak sistemler arasında etkileşimler yaratmak için kuantum ışınlanmasını kullandık" dedi.

Oxford Üniversitesi
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber