Piyasada erteleme rüzgarı

Siyasi endişelerin ötelenmesi ile TL cinsi yatırım araçları pozitif ayrışırken Hazine ihaleleri takip edilecek.

CHP kurultayının iptali için açılan dava duruşmasının ekim sonuna ertelenmesi, siyasi endişeleri öteleyerek TL cinsi yatırım araçlarının pozitif ayrışmasını sağlarken, piyasalarda bugün Hazine ihaleleri takip edilecek.

CHP kurultayının iptali için açılan dava duruşmasının ertelenmesi sonrasında BIST-100 endeksinde yükseliş yüzde 6'yı bulurken, TL'de dün nadir görülen gün içi değer kazancı yaşandı.

Dolar/TL karar sonrası 41,38'den 41,30'un altına doğru geriledi. Kur bu sabah güne 41,30 civarından başladı. Bankacılık endeksi de dün yüzde 6 civarında yükseldi.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 21 Şubat'tan bu yana ilk kez 250 seviyesinin altına indi.

MAHKEMEDEN ARA KARAR

Ana muhalefet partisi CHP'de Özgür Özel'in genel başkanlığa seçildiği CHP'nin 4-5 Kasım 2023'te gerçekleşen 38. olağan kurultay ile 6 Nisan'daki 21. olağanüstü kurultayın iptaline ilişkin davada Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi davanın 24 Ekim'e ertelenmesine karar verdi.

Başka bir mahkemenin, ara bir karar alarak CHP'nin seçilmiş İstanbul il teşkilatı yönetimini görevden alması ve yerine yeni bir yönetim ataması Özgür Özel ve CHP yönetiminin görevden alınacağı endişeleri artmıştı.

CHP yönetimi, muhalefet partileri ve uzmanlar, CHP'nin başına dışarıdan atanmış bir yönetim getirilmesi halinde bunun iktidar güdümünde muhalefet inşa etme projesinin bir parçası olacağını ve çok partili seçimlerin tehlikeye gireceğini ifade ediyorlar.

"ENDİŞE BİTMEDİ AMA POZİTİF FİYATLAMA ÖNEMLİ"

Bir döviz masası işlemcisi, "Mahkemenin ertelediği tarihler, sürecin CHP içinde çözümüne zaman tanıması güçlü bir piyasa tepkisi oluşmasını sağladı. Piyasadaki endişe bu dava sürecinin CHP'yi belirgin etkileyeceği ve uzun süre gündemde kalacağı yönündeydi. Ancak ilk duruşma itibarıyla bu endişe dağıldı. Elbette tüm siyasi endişe de bitmedi ancak pozitif fiyatlama önemliydi" dedi.

İç gündemde bugün konut satışları verisi ile iki Hazine ihalesi bulunuyor. Hazine bugünkü ihalelerle aylık iç borçlanma programını da tamamlayacak. Bugün 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri gerçekleşecek.

Küresel piyasalarda ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın faiz kararı takip edilecek. Piyasalar, Fed'in yarın 25 baz puan büyüklüğünde faiz indirimi yapacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyorlar. Faiz indirimi beklentileri, son günlerde yatırımcı iştahını canlı tuttu ve borsaların yeni zirvelere yükselmesine neden oldu.

Dolar Borsa
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber