Resmen açıklandı: Nükleere dayanıklı sığınak inşa edilecek

Son dönemde komşusu Kuzey Kore'den gelen tehditlerin artması üzerine Güney Kore'den dikkat çekici bir hamle geldi.

Son aylarda Kuzey Kore askeri ve savunma sistemleri alanında bir dizi atılım yaparken, Güney Kore'den dikkat çekici bir karar geldi...

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki yetkililer, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'dan gelen tehditler üzerine yeni bir adım attı.

Seul belediye yönetimi ve Seul Konut ve Topluluklar Kurumu, Kuzey Kore'den gelebilecek tehditlere karşı önlem almak amacıyla nükleer saldırıya dayanıklı ilk sivil sığınağın 2028 yılına kadar bir kamu konut kompleksinin altına inşa etmeyi planladıklarını duyurdu.

999 hane için tasarlanmış bir sığınak planlandığı açıklanırken konut kompleksinin bodrum katındaki sığınağın 2147 metrekare alana yayılacağı ve aynı anda 1020 kişiye konaklama imkanı sunacağı belirtildi.

Sığınaktaki erzakların ve altyapı sisteminin 14 gün hayatta kalma kapasitesi sunduğu da açıklanırken, gelişmeyi duyuran Seoul Shinmun gazetesi, Kuzey Kore'nin son dönemde artan nükleer tehditleri sebebiyle bu adımın atıldığının altını çizdi.

Cuma günü bir askeri geçit töreni düzenleyen Kuzey Kore, nükleer savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip olan en güncel balistik füzelerini kamuoyuna tanıtmıştı.

Güney Kore lideri Lee Jae Myung yaptığı açıklamada, "Riski azaltmanın en iyi yolu, Kuzey Kore'nin nükleer bomba ve füze üretimini durdurmaktır" demişti.

Resmi verilere göre Güney Kore'de yaklaşık 19 bin sığınak bulunurken bunların yaklaşık 3200'ü Seul'de bulunuyor. Bu sığınakların büyük çoğunluğunun nükleer, kimyasal ya da biyolojik saldırılara karşı ise dayanıklı olmadığı biliniyor.

Bu sığınakların çoğu metro istasyonlarında, konutların otoparklarında ya da ofis binalarında yer alıyor.

Güney Kore Kuzey Kore Konut
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber