Ruslar yaptırımları atlatmanın yolunu buldu
Yaptırımların hedefindeki Rus bankaları "Çin Yolu" ödeme sistemiyle Çin'e ödemelerini sorunsuzca gerçekleştiriyor.
Başlıca Rus bankaları, Batılı düzenleyicilerin denetiminden ve ikincil yaptırımlardan kaçmak için Çin'le yaptıkları işlemler için "Çin Yolu" adlı bir ödeme mahsuplaştırma sistemi kurdu.
Rusya'nın Çin'le ticareti geçen yıl ödeme sorunlarına ve komisyon oranlarının yüzde 12'ye çıkmasına rağmen 245 milyar dolara tırmandı.
İKİ TARAFLI ÖDEME YAPILIYOR
Yaptırımlara maruz kalan başlıca bankalar tarafından kurulan yeni sistem, Rusya'nın dost olarak gördüğü ülkelerdeki aracılardan oluşan bir ağ ile çalışıyor. Bir süredir devam eden sistem henüz bir sorunla karşılaşmadı.
Her banka, bazıları ithalat bazıları da ihracatla ilgilenen çok sayıda doğrulanmış ödeme aracısı kullanıyor. Daha sonra tüm ödemeler bankada merkezi olarak mahsuplaştırılıyor ve karşı tarafa ödemeleri yapılıyor.
Piyasa kaynakları, bankaların iki taraflı da ödemeleri gerçekleştirebildiğini söylüyor.
SWIFT VE BATILI BANKA HESAPLARI KULLANILMIYOR
Bankalar, ödemelerin tahakkuku için ve ödeme aracısının veya karşı tarafın muhtemel temerrüdüne karşı taahhüt veriyor. Bu sistemde SWIFT sistemi veya Batılı banka hesapları kullanılmıyor.
Çin, Batı'nın baskısına rağmen Rusya'dan petrol ve diğer doğal kaynakları ithal etmeye devam ediyor.
Kaynaklar, büyük şirketler için kullanılan sistemin, her ödemeyi onaylamanın gerekmesi ve katma değer vergisi iadelerine dair sorunlardan dolayı bazı dezavantajlarının olduğunu belirtiyorlar.
İKİ GÜNDE PARA TESLİM EDİLİYOR
"Çin Yolu" hizmetinin asgari maliyeti, komisyon ve döviz kuru farklarından dolayı ithalat için yaklaşık yüzde 1, ihracat için yüzde 0,5 oranındayken, sistem dışındaki ödemelerde oranlar yüzde 2 ile yüzde 4 arasında değişiyor. Geçen yıl bu maliyetler, ödeme sorunlarının arttığı dönemde yüzde 12'ye çıkmıştı.
Sistemin faaliyetlerine dahil olan bir bankacı, "Bugün ödemelerin yüzde 100'ü sorunsuz yapılıyor, paranın geri gönderildiği hiç olmadı. Para normalde iki günde teslim ediliyor" dedi.