"Sağlıklı" ürünlerde kullanılan tatlandırıcıda beyin kanaması riski var

Bilim insanları "sağlıklı" ibaresiyle satılan ve düşük kalorili olduğu belirtilen dondurma ve protein barlarının beyin kanaması riskini artırdığını ortaya çıkardı.

ABD'deki Colorado Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, "sağlıklı" ve "az kalorili" bazı ürünlerde kullanılan eritretol isimli yapay tatlandırıcının beyin kanaması ve inme riskini artırdığını tespit etti.

Birçok diyet ürünlerinde kullanılan ve daha önceki araştırmalarda sindirim sistemi rahatsızlıkları ve kalp-damar yolu rahatsızlıklarına sebep olduğu tespit edilen eritretolün beyin kanaması ve beyinde pıhtı atmasına sebep olabileceği ve üstelik bunun için az bir oranda alınmasının bile riskin artmasına neden olabileceği kaydedildi.

Uzmanlar, genç yaşta kardiyovasküler rahatsızlıklar sebebiyle ölenlerle bu tür gıdaların bağlantısını araştırmaya devam ederken Colorado Üniversitesi'nde görevli Profesör Christopher DeSouza, eritretolün beyindeki etkilerinin üç saat içinde ortaya çıktığını duyurdu.

DeSouza, "Bizim araştırmamız, güvenli olarak tanımlanan gıdaların aslında gizli sağlık riskleri olduğuna dair daha önce yapılan çalışmalara bir yenisi oldu" dedi.

Üç saat içinde hücrelerde iltihaplanma ve pıhtı belirtileri görüldüğü kaydedilirken, hücrelerin çok daha az oranda damarları rahatlatan azot oksit ürettiği ve damarları sıkan proteini daha çok ürettiği de tespit edildi.

Araştırmada yer alan Auburn Berry, "Büyük resme bakarsak, eğer damarlar daha sıkışırsa ve pıhtıları azaltma yeteneğini kaybederse beyin kanaması riski artar" dedi.

ABD Beyin Kalp Sağlığı Kalp krizi
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber