Sahte sos krizi: Bakan AB'ye öfke kustu

İtalya Tarım Bakanı Lollobrigida, Avrupa'da bir süpermarket zincirinde İtalyan yapımıymış gibi görünen soslar için acil soruşturma talep etti.

Fotoğraf: Shutterstock

İtalya Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida, Avrupa'daki süpermarketlerde İtalyan yapımı gibi görünen ancak İtalya'da üretilmeyen ürünler bulunduğunu belirterek acil soruşturma talep etti.

Lollobrigida'nın tepkisi, paketinde İtalyan bayrağı bulunan bir carbonara sosu ile Kalabriya soğanlı domates sosu üzerine geldi.

Bakan özellikle "Italiaanse pancetta" ile yapılan carbonara sosundan rahatsız olduğunu çünkü geleneksel yemeğin guanciale ile yapıldığını vurguladı.

Lollobrigida, Facebook'taki paylaşımında bu ürünlerin 'İtalyan yapımıymış gibi' olgusunun "en kötü örnekleri" olduğunu söyleyerek Avrupa ülkelerinde satılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

YILLARDIR MÜCADELE EDİYORLAR

İtalya uzun zamandır dünya genelinde ambalajı ya da adıyla İtalyan yapımıymış izlenimi veren ancak gerçekte İtalyan yapımı olmayan ürünlere karşı mücadele ediyor.

Lollobrigida'nın sözünü ettiği soslar, Belçikalı market zinciri Delhaize'de satılıyor ve paketlerinde İtalyan bayrağı yer alıyor. Avrupa Birliği kurallarına göre ambalajında üretim ülkesi gerçekten farklı görülen ürünler tüketiciyi yanıltıcı kabul ediliyor.

120 MİLYAR EUROLUK KAYIP

İtalya'nın en büyük tarım-gıda birliklerinden Coldiretti, sahte İtalyan ürünlerinin ülkeye yıllık 120 milyar euro kaybettirdiğini açıkladı.

Birliğe göre dünya çapındaki İtalyan görünümlü gıdaların üçte ikisi tamamen sahte ve İtalya ile üretim bağları yok. En büyük "sahte üretici"nin ise ABD olduğu iddia edildi.

İtalya Avrupa Birliği Yemek
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber