Şempanzeler her gün iki kokteyle eşdeğer alkol tüketiyor

Yeni araştırmaya göre, vahşi şempanzeler doğal olarak fermente olmuş meyveleri tüketerek günlük olarak insanın iki standart içkiye eşdeğer miktarda alkol alıyor.

Vahşi şempanzelerin beslenme düzeninin büyük bir kısmını olgun meyveler oluşturuyor. Bilim insanları, Uganda’daki Kibale Ulusal Parkı ve Fildişi Sahili’ndeki Tai Ulusal Parkı’nda yaşayan şempanzeleri inceleyerek tükettikleri meyvelerin alkol oranlarını ölçtü.

Araştırmaya göre, şempanzeler günde ortalama 14 gram etanol alıyor. Bu miktar, bir insanın günde iki kokteyl içmesine denk geliyor.

SARHOŞ ŞEMPANZELER GÖRÜLDÜ MÜ?

Araştırmacılar, bu alkol tüketiminin şempanzelerde gözle görülür bir sarhoşluk belirtisi yaratmadığını belirtiyor. Çünkü meyve tüketimi gün boyunca yayılıyor ve alkol etkisi sınırlı kalıyor. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'den doktora öğrencisi ve çalışmanın başyazarı Aleksey Maro, “Bu miktarda alkolün davranışlarını nasıl etkilediğini söylemek zor. Ancak olgun meyvelerin varlığı, şempanzelerin avlanma ve bölge devriyeleri gibi davranışlarını etkileyebiliyor” dedi.

Şempanzeler, yemek ihtiyaçlarının yüzde 70’inden fazlasını olgun meyvelerden karşılıyor. Maro, “Hayatları mevsimsel olarak meyve veren ağaçlara bağlı” diyerek şempanzelerin meyveye ulaşmak için gösterdiği çabayı vurguladı. Uganda’daki şempanzeler zamanlarının dörtte birini incir tüketerek geçirirken, Fildişi Sahili’ndekiler parlak yeşil etli erik benzeri bir meyveye yöneliyor.

ALKOLÜN KAYNAĞI: MEYVEDEKİ MAYALAR

Araştırmacılar, meyve içindeki alkolün, çürümeye dair dış belirtiler olmadan yaşayan maya ve mikroplar tarafından üretildiğini belirtiyor. Bu mikroorganizmalar, meyvedeki şekeri tüketerek etanol oluşturuyor. Şempanzelerin daha yüksek alkol içeren meyveleri koklayarak seçtiği de araştırmacıların üzerinde durduğu olasılıklar arasında.

“SARHOŞ MAYMUN” HİPOTEZİNE DESTEK

Bu bulgular, Kaliforniya Üniversitesi’nden Profesör Robert Dudley’in ortaya attığı “sarhoş maymun” hipotezine de destek sağlıyor. Dudley, insanların alkol tüketme eğiliminin evrimsel geçmişten geldiğini savunuyor. Şempanzeler ve bonobolar, insanlara en yakın genetik akrabalar olarak kabul ediliyor. Dudley, “Alkol tüketimi kalori kazanımı ve hayatta kalma açısından avantajlı olabilir. Bu çekim mekanizmaları modern insanlarda da korunmuş olabilir” dedi.

Uganda
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber