Senato, Trump'ın Venezuela planını durduramadı

ABD Senatosu'nda dün Trump'ın Venezuela'ya askeri harekât düzenleme yetkisini kısıtlayan bir tasarı, Cumhuriyetçilerin karşı çıkması sonucu reddedildi.

Fotoğraf: REUTERS/Nathan Howard

ABD Senatosu'nda dün yapılan oylamada ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezuela'ya olası askeri harekâtını kısıtlamayı amaçlayan tasarı 49'a karşı 51 oyla reddedildi.

Karar, Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğunun Trump'ın yanında saf tutması sonucunda aldı.

KABUL EDİLSEYDİ NE OLACAKTI?

Tasarı, Trump yönetiminin Kongre onayı olmadan Venezuela'ya askeri müdahalede bulunmasını engellemeyi amaçlıyordu. Ancak oylamada Cumhuriyetçilerden yalnızca Kentucky'li Rand Paul ve Alaskalı Lisa Murkowski, Demokratların safında yer aldı.

Öte yandan tasarı kabul edilse bile Trump'ın veto etme yetkisi nedeniyle yürürlüğe girme şansı zayıftı. Nitekim Trump, 2019'da Yemen'deki Suudi operasyonlarına desteği durdurmak isteyen benzer bir kararı da veto etmişti.

'VENEZUELA İKİNCİ IRAK OLMASIN'

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, partisine yaptığı duygusal konuşmada Washington'daki "küreselci savaş düzenini" eleştirdi.

Paul "Yıllardır Afganistan, Irak, Libya, Suriye derken ülkemizi felakete sürüklediler. Şimdi de Venezuela diyorlar. Savaş kışkırtıcıları rejim değişikliği söylemlerini defalarca tekrarladı ve sonuç ne oldu? İstikrarsızlık, kaos, acı ve öfke. Venezuela'da diktatörlüğü zorla devirebileceğimizi düşünüp farklı bir sonuç beklemek kibirden başka bir şey değildir" dedi.

Tasarının Trump'ın kendi milliyetçi "MAGA doktrini"ne uygun olduğunu savunarak partinin desteğini kazanmaya çalışan Paul başarılı olamadı.

BEYAZ SARAY: TRUMP'IN GÖREVİ

Cumhuriyetçilerin çoğunluk liderlerinden ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, oylama öncesinde Trump'ın pozisyonunu hatırlatarak tasarıya karşı çıktı.

Risch "Başkan, Amerikalıları ölümcül uyuşturucu tehdidinden korumak için kararlı adımlar atıyor" dedi.

Demokrat Senatör Tim Kaine ise tasarının deniz operasyonlarıyla değil, Venezuela'ya kara işgaliyle ilgili olduğunu vurgulayarak "Başkan egemen bir devlete karşı kara harekâtını açık açık dillendiriyor. Fakat ortada hiçbir yasal gerekçe yok" dedi.

67 KİŞİ ÖLDÜ

ABD ordusunun son aylarda Karayipler ve Pasifik'te "uyuşturucu taşıdığı" iddia edilen teknelere yönelik kanlı operasyonlarında en az 67 kişi öldü.

Yönetim teknelerin uyuşturucu taşıdığını iddia etse de bu iddialarını kanıtlayacak herhangi bir kanıt göstermedi.

Venezuela ABD Donald Trump
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber