Serie A, VAR konusunda devrim niteliğinde bir adım atıyor
İtalya Serie A'da VAR kullanımında yeni bir adım atılıyor. Artık VAR tarafından kontrol edilen pozisyonlar ve hakem tarafından alınan kararlar, tribünlerdeki seyirciyle anlık olarak paylaşılacak.
İtalya Serie A, futbolseverlerin hakem kararlarını daha iyi anlayabilmesi için dikkat çekici bir adım atıyor. Lig yönetimi, 30. hafta itibarıyla maçlardaki VAR incelemelerine dair 30 farklı görüntüyü stadyumlardaki dev ekranlarda yayınlamaya başlayacak.
Serie A’dan yapılan açıklamada, "Şampiyonanın 30. maç gününden itibaren VARDict sinyali, yani VAR kontrollerinde kullanılan TV grafiklerinin stadyumlardaki ekranlara entegre edilmesi kararlaştırıldı. Böylece taraftarlar, devam eden bir VAR incelemesinden veya süren bir kontrolden haberdar olacak” ifadeleri yer aldı.
Yeni sistemin ilk kez 29 Mart Cumartesi günü oynanacak Como 1907-Empoli karşılaşmasında devreye girmesi planlanıyor.
Yenilikler sadece bununla sınırlı değil. İtalya Kupası yarı finalleri ve finalinde hakemlerin VAR müdahalesi sonrası verdiği kararları mikrofonla açıklaması da test edilecek.
Bu kararlar hem stadyumda hem de televizyon ekranlarında duyulacak. Deneme süreci, Inter-Milan ve Bologna-Empoli eşleşmeleriyle başlayacak.
"TEST ETMEYE HAZIRIZ"
Lega Serie A Genel Müdürü Luigi De Siervo, teknolojik yeniliklerde öncü olduklarını vurgulayarak, “VAR, yarı otomatik ofsayt ve gol teknolojisini dünyada ilk kullananlardan olduk. Şimdi de VARDict’i devreye alıyoruz ve hakemlerin kararlarını sesli olarak duyurmasını test etmeye hazırız.” dedi.
De Siervo, bu adımlarla amaçlarının oyuncular, teknik ekipler, taraftarlar ve televizyon izleyicileri için karar süreçlerini daha şeffaf ve anlaşılır hale getirmek olduğunu belirtti.