Şimşek: Büyük oranda yabancı çıkışı yaşandı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Hem içeride hem dışarıdaki gelişmeler rezervlere yansıdı. Büyük oranda yabancı çıkışı yaşandı" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, içeride ve dışarıda yaşanan gelişmelerin rezervlere yansıdığını söyleyerek bunların yabancı çıkışına neden olduğunu söyledi.
Şimşek, Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında gündemi değerlendiriyor.
Harcamalarda frene bastıklarını söyleyen Şimşek ayrıca içeride
ve dışarıdaki gelişmelerin rezervlere yansıdığını, büyük oranda
yabancı çıkışı yaşandığını söyledi.
Şimşek ayrıca "Yatırımcılar içerideki siyasi gelişmelere karşı
programın dayanıklılığını sordu; programa çok güçlü bir destek var"
dedi.
Şimşek'in öne çıkan açıklamaları şöyle:
- New York'ta kredi derecelendirme kuruluşlarının tepe yöneticileriyle bir araya geldik. Yatırımcılarla da bir araya geldik. 2 bine yakın kişiye ulaştık.
- Yatırımcılarla toplantılar dört başlıkta toplanabilir. İlki içerideki gelişmelere karşı programın dayanıklılığı. Bir taraftan yapısal dönüşüm, bir taraftan da dezenflasyon konuları ele aldık.
- Yatırımcılar içerideki siyasi gelişmelere karşı programın dayanıklılığını sordu; programa çok güçlü bir destek var.
- Programa siyasi destek oldukça yüksek.
- İkinci ana başlık: Küresel belirsizlikler var, buna karşı Türkiye'nin dayanıklılığı soruldu. Katıldığımız resmi toplantılarda konuşma arasında en çok geçen sözcük, belirsizlik oldu.
İÇERİDEKİ GELİŞMELER REZERVLERE YANSIDI
- Risk iştahındaki azalma bizdeki fon çıkışını tetikliyor. Hem içeride hem dışarıdaki gelişmeler rezervlere yansıdı. Büyük oranda yabancı çıkışı yaşandı. Rezerv kaybının yüzde 60'ı offshore kaynaklı.
- ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı ek tarife yüzde 10. Türkiye o açıdan da avatanjlı. Kırılma anında Türkiye'ye fiyattan bağımsız olarak talep gelecektir, geliyor da duyuyoruz.
- Fon çıkışından bir miktar daha fazla etkilenmiş olabiliriz, ortalık yatıştığında ciddi avantajları olduğu ortaya çıkacak.
- Düşen emtia fiyatları da Türkiye açısından inanılmaz olumlu etkilere sahip. Hem enflasyonu hem cari açığı aşağı çeken niteliğe sahip.
- Enflasyon nette TCMB'nin hedef patikasında gerçekleşecek. Beklentilerde sınırlı kötüleşme var, lirada kayıp var ama petrol fiyatlarında düşüş net şekilde dezenflasyonist.
- İhracatçılara desteği artırmayı planlıyoruz.
- Bütçede harcama disiplinini devam ettireceğiz. Şu anda harcamalarda frene basmış durumdayız. Özellikle zorunlu olmayan esnek harcamalarda. Harcama disiplini konusunda kafamızda zerre kadar tereddüt yok.
- Yeni ABD yönetimi ile diyaloğumuz her seviyede çok güçlü.
BEYANNAME SÜRELERİ UZAYABİLİR
- Gelir İdaresi Başkanlığı ile görüşeceğim. Gerekirse kurumlar vergisi beyannamesinin süresini bir iki gün uzatabiliriz. Ancak esas odaklanmamız gereken konu şu. Türkiye’de herekes kazandığı oranda vergi vermek durumundadır.
- Biz kimseye ceza yazmak istemiyoruz. 5 yıllık geriye doğru inceleme yapılmasını istemiyorsa mükelleflerimiz, bugün gelip beyanname verirlerse mükelleflerimiz yine kabul ederiz.