Trump ilaç devlerini kıskaca aldı: 'ABD'de satmak istiyorlarsa...'

ABD Başkanı Donald Trump, ilaç üreticilerinin ABD'de fiyatları düşürmelerini istiyor. Şirketlerin zarar etmemesi için Trump'ın önerisi ise yurt dışındaki satış fiyatlarını artırmak.

Fotoğraf: REUTERS/Ken Cedeno

ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick dün "The Axios Show" yayınında, ABD Başkanı Donald Trump'ın ilaç şirketlerine baskısıyla ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Lutnick'in açıklamalarına göre Trump yönetimi ilaç devlerine "ABD'de satış yapmak istiyorsanız ilaçlarınızı diğer ülkelerde daha yüksek fiyata satın" mesajı verdi.

TRUMP'IN PLANI NE?

Trump’ın planının merkezinde, ilaç şirketlerinin ABD’ye Avrupa gibi diğer ülkelerdeki en düşük fiyatı sunması yer alıyor.

ABD'li lider, diğer ülkelere uygulanan "en çok gözetilen ülke" fiyatlandırmasının, Amerikalı hastaların ilaçları daha yüksek fiyata alarak diğer ülkelerin hastalarını sübvanse etmesiyle mümkün olduğunu savunarak bu durumun önüne geçmeyi amaçlıyor.

2022 verilerine göre ABD'deki ilaç fiyatlarının benzer ülkelere kıyasla neredeyse üç kat daha pahalı olduğu belirtiliyor.

Trump ilk döneminde de bu kuralı uygulamaya çalışmış ancak hamleleri mahkeme tarafından engellenmişti. Biden yönetimindeyse düzenleme tamamen geri çekilmişti.

17 İLAÇ ŞİRKETİNE MEKTUP

ABD'li lider mayıs ayında imzaladığı kararnameyle ilaç şirketlerini ABD'ye en düşük uluslararası fiyatı uygulamaya zorladı. Ancak beklentiler karşılanmayınca bu kez temmuz sonunda 17 ilaç şirketinin CEO'suna mektup gönderildi.

Bu mektupta yeni ilaçların tüm sigorta sistemlerine aynı fiyatla sunulması talep edildi. Bazı ilaçların doğrudan tüketiciye başka ülkelere uygulanan en düşük fiyattan satılması gündeme getirildi. Ayrıca bu fiyatların Medicaid ve Medicare'de fiyat garantisi de istendi.

Trump pahalı ilaçlara ithalat vergisi getirme tehdidinde de bulundu.

İLAÇ ŞİRKETLERİ NASIL YANIT VERDİ?

İlaç şirketleri bir süredir baskıya dirense de Eli Lilly geçen ay ABD'de fiyatları aşağı çekebilmek için İngiltere'de zayıflama ilacı Mounjaro'nun fiyatını yükselttiğini açıkladı.

İlaç sektörünün en büyük çatı örgütü PhRMA ise "yabancı ülkelerin daha adil ödeme yapması gerektiğini" kabul etmekle birlikte Trump yönetiminin uygulamaya çalıştığı planın ilaç inovasyonunu baltalayacağını savundu.

Uzmanlar da aynı şekilde Trump'ın baskısının ABD'de fiyatları düşürmek yerine diğer ülkelerde fiyat artışına yol açabileceğini belirtiyor.

Avrupa Komisyonu bu konuda henüz bir yorum yapmadı.

İlaç ABD Donald Trump
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber