Trump İngiliz ilaç şirketiyle vergide anlaştı
Trump yönetimi, ilaç fiyatlarını düşürme hedefi kapsamında AstraZeneca ile indirim anlaşması yaptı. Şirket, bazı ilaçlarını Medicaid’e ve TrumpRx platformu üzerinden yüzde 80’e varan indirimlerle sunacak
ABD Başkanı Donald Trump, ilaç fiyatlarını düşürme hedefi kapsamında İngiltere merkezli ilaç üreticisi AstraZeneca ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre şirket, bazı ilaçlarını Medicaid programına indirimli fiyatlarla satacak ve karşılığında üç yıl boyunca gümrük vergisi muafiyeti elde edecek.
AstraZeneca, 2026’da açılması planlanan TrumpRx platformu üzerinden bazı ilaçlarını liste fiyatının yüzde 80’e varan indirimlerle sunacak. Şirketin CEO’su Pascal Soriot, anlaşmanın “ürünlerin kalan kısmını ABD’de üretme” planlarını destekleyeceğini belirtti.
Trump yönetimi geçtiğimiz hafta Pfizer ile benzer bir anlaşma yapmıştı. Başkan, ilaç firmalarına fiyatları düşürmeleri için mektup göndererek aksi halde yüzde 100’e varan tarifeler uygulamakla tehdit etmişti.
Uzmanlar, AstraZeneca’nın anlaşmasının ABD’li hastalar için ilaç maliyetlerinde büyük bir fark yaratmayacağı görüşünde. Şirket, daha önce 2030’a kadar ABD’de üretim ve Ar-Ge’ye 50 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı.