Trump'ın Sağlık Bakanı Kennedy'den uzmanları alarma geçiren tavsiye
ABD Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr. yıllardır var olan beslenme rehberlerini tersine çevirecek bir karar hazırlığında. Uzmanlar ise alarma geçti.
ABD Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr.'ın Amerikalılara daha fazla doymuş yağ tüketmelerinin tavsiye edildiği yeni bir rehber yayımlamayı planladığı iddia edildi.
Amerikan haber sitesi Hill'in haberine göre Kennedy yeni kılavuzda özellikle "süt ürünleri, kaliteli ve taze et ile sebzelerdeki doğal yağlara" vurgu yapacak ve bunların okul menülerine de entegre edilmesini isteyecek.
Ancak Kennedy'nin yaklaşımı, kalp-damar hastalıklarını önlemek için doymuş yağın azaltılması gerektiğinin vurgulandığı 50 yıllık beslenme politikalarıyla doğrudan çelişiyor.
UZMANLAR ALARMDA
Amerikan Kalp Derneği yönetim kurulu üyesi ve Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nde Halk Sağlığı profesörü olarak çalışan Cheryl Anderson, İngiliz gazetesi The Guardian'ın haberine göre iddialara "endişeyle yaklaştıklarını" söyledi.
Anderson "Doymuş yağ konusunda bugüne kadarki en istikrarlı beslenme tavsiyesini çiğniyorlar. Bu da halk sağlığı açısından ciddi sonuçlar doğurabilir" dedi.
Anderson ile aynı üniversiteden olan ve doymuş yağ üzerine yıllardır araştırma yapan pediatri ve tıp profesörü Ronald Krauss da benzer şekilde Kennedy’nin mesajını "yanlış yönlendirme" olarak niteledi.
ARAŞTIRMALAR NE GÖSTERİYOR?
Krauss'un araştırmaları, doymuş yağların eskisi kadar zararlı olmayabileceğini ancak yararlı da sayılamayacağını gösteriyor. Doymuş yağın azaltılması ancak yerine doğru besinler kullanılırsa fayda sağlıyor.
Buna karşılık doymuş yağ yerine şeker ve rafine karbonhidrat tüketmek kalp hastalığı riskini artırıyor.
Anderson ise yağ oranı arttıkça kolesterol seviyelerinin yükseldiğini ve kalp damar hastalıklarının arttığını vurguluyor. "Amerikan halkı zaten fazlasıyla doymuş yağ tüketiyor" diyen Anderson "Bu yüzden şu anda buna zararsız demek doğru değil" diye konuştu.
Her iki uzman da bu konuda tek bir besine değil, besinlerin nasıl kullanıldığına odaklanılması gerektiğinin altını çiziyor.
HÂLÂ YAYINLANMADI
Amerikan Beslenme Kılavuzu normalde her beş yılda bir bağımsız bir uzman komitesi tarafından hazırlanıyor. 2025-2030 dönemi kılavuzu ise henüz açıklanmadı.
Anderson, Kennedy'nin bu süreci atlayarak kendi direktifini yayımlamaya hazırlandığını düşünüyor.
Uzmanlara göre işin kritik noktası bu yönerge, okul yemekleri ve orduda hazırlanan yemeklerdeki yağ oranının artmasına neden olabilir.
Okul yemekleri ve orduda şu anda toplam kalorinin yüzde 10'undan fazlası doymuş yağdan alınamıyor. Ancak Kennedy'nin önerdiği yeni sınırla bu oran yüzde 18-19'ları bulabilir.