Trump'ın yeni hedefi Süveyş Kanalı
ABD Başkanı Trump, ABD ticari ve askeri gemilerinin Panama ve Süveyş kanallarından serbest geçişini talep etti.
ABD Başkanı Donald Trump, kendisine ait Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, ABD olmadan Panama ve Süveyş kanallarının var olmayacağını ileri sürdü.
Hem askeri hem de ticari ABD gemilerinin Panama ve Süveyş kanalları üzerinden ücretsiz seyahat etmelerine "derhal" izin verilmesi gerektiğini savunan Trump, Dışişleri Bakanı Marco Rubio'ya bu konuyla ilgilenmesi için talimat verdiğini belirtti.
Trump, daha önceki açıklamalarında da Panama'daki ABD askeri varlığını artırarak Çin'in buradaki etkisini, özellikle de kanala erişimini azaltmak amacında olduklarını söylemişti.
Yıllık değeri yaklaşık 270 milyar dolar olan ABD konteyner trafiğinin yüzde 40'ından fazlasının Panama Kanalı'ndan geçtiği belirtiliyor.
SİSİ NE TEPKİ VERECEK?
Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı, Mısır'ın Osmanlı idaresinde olduğu dönemde 1869 yılında tamamlandı.
Mısır'ın yıllık yaklaşık 10 milyar dolar gelir elde ettiği kanalla ilgili Trump'ın talebine, Kahire'den ne yanıt geleceği merak ediliyor.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, bölgedeki durum nedeniyle Süveyş Kanalı'nda aylık gelir kaybının 800 milyon dolar olduğunu söylemişti.